Umičević: Šuman neće dobiti otkaz, ali neće više ni ganjati gaće, trenerke, dvorane...

Predsjednik Rukometnog saveza BiH

Umičević: Šuman neće dobiti otkaz, ali neće više ni ganjati gaće, trenerke, dvorane... · Intervju

Kako u našoj državi rijetko šta može biti normalno i onako kako treba, tako se i prvi plasman rukometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo 'proslavio' svađom na relaciji predsjednik Rukometnog saveza - selektor. 

Tako je Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza, ubrzo nakon što su se Zmajevi plasirali na Euro 'osuo paljbu' po selektoru Bilalu Šumanu.

U razgovoru za SportSport.ba Umičević je prvo objasnio šta sve zamjera Šumanu.

"Ja protiv Šumana nemam ništa lično, vidio sam ga dva puta u životu. Ali, kako se kaže, za ljubav je potrebno dvoje. Moramo se poštovati. Niko ne može biti iznad upravog odbora, ja štitim njegov integritet. Mi (upravni odbor) smo, od dolaska, uradili jako mnogo stvari. Neke stvari moramo dogovoriti sa Šumanom koji se više neće moći tako ponašati. On želi da ugovara sve živo u ime reprezentacije. Od trenerki do gaća... Zato se dođe na međunarodnu utakmicu i tek se shvati da je dvorana zauzeta...", kaže Umičević i osvrće se na sjednicu upravnog odbora Rukometnog saveza koja će se održati u ponedjeljak:

"Trebamo na toj sjednici napraviti plan šta i kako dalje. Moramo s Šumanom razgovarati o preuređenju reprezentacije. Puno novca dajemo na karte za igrače koji dolaze iz inostranstva, a ne igraju u utakmicama. Pa, zar nije bilo da umjesto toga dajemo šansu mladim igračima iz naše Premijer lige? Onda, ovo što se desilo - krkanje, žderanje i orgijanje po hotelu prije meča protiv Bjelorusije, to nećemo dozvoliti. Znači, hoćemo izvještaj selektora. Ja nikada nisam rekao da ću tražiti njegovu smjenu, već samo odgovornost. Prvo ću mu čestitati plasman na Evropsko prvenstvo, a onda ću ga pitati zašto se tako ponaša prema upravnom odboru".

Umičević naglašava i neke druge probleme s kojima se suočava rukometna reprezentacija.

"Kod nas jedan reprezentativac spava sam u hotelu na francuskom ležaju. Pa nismo milioneri, to ne rade ni Hrvati koji su sila u rukometu...".

"Evo, plasirali smo se na Evropsko prvenstvo, ali nemojte da sada oko toga pravimo veliku euforiju, moramo sada smisliti kako ćemo i šta ćemo dalje. Ovo je prava prilika da Savez malo stane na noge. Mi trenutno nemamo poreskog broja, pa nam Vlada Federacije godinu dana ni marke nije uplatila. Morat ćemo i to riješiti. Nama je do sada marketing 'ganjao' selektor. Dogovori s jednom kućom, pa ode u drugu i pravi nam tako cirkus".

Tražit će nagradu za igrače

Umičević kaže kako će on učiniti sve da se nađe novac kojim će se nagraditi igrači zbog plasmana na Euro.

"Ja ću sada tražiti novac kako bi mi s barem nekoliko hiljada KM nagradili igrače zbog ovog uspjeha. Mi sada moramo iskoristiti ovaj momenat, ne smijemo se ni osramotiti na Evropskom. Naša reprezentacija jeste stara, ali što kažu 'bez starca nema ni udarca'. Trebamo tražiti i neke mlade momke po Premijer ligi BiH, da i oni malo osjete čari igranja za reprezentaciju".

Evropsko prvenstvo

Šta možemo očekivati na debitantskom Euru?

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

"Prvo ćemo sačekati izvlačenje grupa koje je za sedam dana. Vidjet ćemo koga ćemo dobiti. Moram reći i to da bi glupo i bezobrazno bilo da pred Euro mijenjamo selektora. Ali, Šuman se više ne može tako ponašati. Prije utakmice u Tuzli igrači nisu imali gaće. Šuman je obišao cijelu Tuzlu da nađe gaće. On hoće da se za sve pita, pa tako i za to. Pa gdje to ima?".

Šuman možda bude kažnjen

"Da li će Šuman nakon svega biti kažnjen ili na neki način sankcionisan, ne znam, vidjet ćemo. Nadam se da je i on sada sve ovo prespavao i da razmišlja drugačije. Ipak, on nije dijete, proveo je tolike godine u inostranstvu i sigurno zna 'mućnuti glavom'", poručio je na kraju razgovora za naš portal Umičević.

Top Komentari

sloboda1919tz
on vas je odveo na ep .zajedno sa igracima da se pita vas nebi nide bili a sta to treba na zvati neke koje rade u inostranstvu a koji su kvalitet vec neke vase jebivetre zar tu direktno ne uticete na izbor igraca
18 0
Joks
Eh Marinko - bivši šuster danas 'biznismen' i "senator PC" priča o rukometu i uslovima, ect. - majko mila! Šuster pojma nema o rukometu niti je ikada imao (osim političkih sportskih funkcija...)! Čuj, smeta mu 'francuski krevet', pa, recimo, je l' Prce i Terzić treba da spavaju na kauču, onoliki ljudi!? Marinko, politički piun, posta i predsjednik Saveza RS BiH zahvaljujući refleksiji 'političkih torova', a najveći domet mu je što je napravio cipele za prvu damu Melaniju i njen kip u prirodnoj veličini, al' "šef" zabranio da postavi pred firmu... Pametuje da treba da igraju igrači iz PL BiH, a zašto Marinko ne kaže zašto najtalentovaniji igrači RK Borac (a i drugih klubova iz PC) neće da igraju za BiH, nego za komšije, da ne pričam za igrače iz trećeg 'konstitutivnog' naroda?
9 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti