Veselin Vujović- čovjek zvani rukomet
Trenutno je selektor rukometne reprezentacije Slovenije, sa kojom je na Svjetskom prvenstvu 2017. godine napravio veliku senzaciju i osvojio bronzanu medalju.

Crnogorac koji diše rukomet

Veselin Vujović- čovjek zvani rukomet

Esmer Oštraković

Iako u velikoj sjeni nogometa, rukomet je naravno uz košarku najpopularniji sport na svijetu.

Nekoliko je sinonima za rukomet, pogotovo na našim prostorima, a jedan od njih je zasigurno i aktuelni selektor rukometne reprezentacije Slovenije, Veselin Vujović.

Svoju rukometnu priču započeo je u RK Lovćen iz Cetinja, a nakon toga prešao je u šabačku Metaloplastiku koja je tada bila jedan od vodećih klubova u Jugoslaviji. Iz Metaloplastike prešao je u veliku Barcelonu, a karijeru je završio u Granollersu.

Sa Barcelonom je osvojio jednu titulu u Kupu prvaka, a prije toga je u istom takmičenju osvojio dvije titule sa Metaloplastikom. Također 1986. godine proglašen je za najboljeg sportistu Jugoslavije, a 1988. godine imenovan je za igrača godine IHF-a.

On je sa reprezentacijom Jugoslavije nastupio na Olimpijadama 1984. i 1988. godine, a osvojili su zlatnu u bronzanu medalju. Također, 1986. godine na Svjetskom prvenstvu osvojio je zlato sa svojom reprezentacijom.

Kao trener je radio na nekoliko mjesta, a sa Vardarom je osvojio prvo izdanje SEHA Lige. Poznat je kao jako temperamentan trener, bez dlake na jeziku.

Njegovi govori prilikom time-outa su nešto posebno, te nekoliko takvih kruži internetom, a mnogi se fino nasmiju zbog njegovih rekacija prema svojim igračima.

Vujović je 2014. godine preuzeo PPD Zagreb u kojem se zadržao dvije godine, nakon čega je smjenjen zbog četiri vezana poraza u Ligi prvaka.

Trenutno je selektor rukometne reprezentacije Slovenije, sa kojom je na Svjetskom prvenstvu 2017. godine napravio veliku senzaciju i osvojio bronzanu medalju.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Vujović iz dana u dan živi i diše rukomet, a ljubitelji ovog sporta itekako dobro znaju njegov temperament, te je pravi užitak gledati utakmice u kojima on sudjeluje.

Top Komentari

Svojprisebi
Ljudino, hvala ti sto si mi djetinjstvo uljepso sa svim trofejima osvojenim s metaloplastikom i Jugoslavijom
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi