"Favoriti ne nude najbolje uslove i krenula je rotacija po nacionalnom ključu"

Saopštenje ŽRK Ilidža

"Favoriti ne nude najbolje uslove i krenula je rotacija po nacionalnom ključu"

H. Zilić

Nastavljaju se uzbuđenja u bh. rukometu i ona van terena.

Sada je u pitanju završnica Kupa BiH za rukometašice, koje je prema posljednjim informacijama pripalo HRK Gurde, međutim ponuda ŽRK Ilidža bila je puno bolja, čime je klub sa Ilidže upoznao javnost.

Saopštenje ŽRK Ilidža prenosimo u cijelosti bez izmjena.

"Poštovani,

u svjetlu objavljene "odluke" ili tačnije samovoljnog saopštenja vezanog za organizaciju završnice KUP takmičenja želimo kao ŽRK ILIDŽA obratiti se javnosti i kazati sljedeće:

Na predposljednjoj sjednici Upravnog odbora RS BIH donesena je odluka o Javnom pozivu kao modelu izbora "najboljeg" domaćina KUP takmičenja bez pomena ikakvih limitirajućih ograničenja za bilo koji subjekt u procesu prijave za domaćinstvo.

Oglasi

U tekstu Javnog poziva u stavci 3. eksplicitno je navedeno da aplikanti mogu ponuditi dodatne nagrade u odnosu na opće uslove zadovoljavanja javnog poziva a što će biti valorizirano od strane Upravnog odbora RS BIH. Nakon usvojene odluke, uz pomoć prijatelja kluba, a u želji da obezbjedimo kvalitetne uslove, tragali smo za sponzorima i finansijerima ove velike sportske manifestacije što je rezultiralo realizacijom nekoliko sastanaka sa određenim pravnih subjektima i predstavnicima vlasti u Kantonu Sarajevo.

Nakon upoznavanja istih o uslovima koji se traže u tekstu Javnog poziva, Turistička zajednica Kantona Sarajevo pristala je biti generalni finansijski pokrovitelj završnice KUP takmičenja primarno radi činjenice da naš klub slavi 70 godina postojanja. Nakon zvanične potvrde pokrovitelja manifestacije, kao klub smo detaljno razradili finansijsku konstrukciju i pismenim putem u zatvorenoj koverti dostavili istu na protokol RS BIH.

- Naša ponuda je uključivala: "dodatne" pogodnosti koje su sadržavale novčane nagrade u iznosu 2.000 KM, 1000 KM za finaliste, 200 KM za najboljeg pojedinca te sportske majice za za sve učesnike finalnog turnira.

S druge strane, postojala je ponuda HRK GRUDE čiji je sadržaj nemjerljiv sa našom zvaničnom ponudom a što će javnost u narednom periodu imati priliku vidjeti.

Nažalost, iako mjerljiva, kvalitetnija ponuda ŽRK ILIDŽA nije prihvaćena iako su sadržavale nesporno bolje uslove od drugih.

Oglasi

Danas smo nažalost svjedočili zloupotrebi položaja i ponižavajućem odnosu kolega koji su bez ikakvih ovlasti zloupotrijebili funkcije i ponizili članove UO te ničim izazvani izmislili ovlaštenja koja nisu utemeljena ni u jednom važećem dokumentu RS BIH. Javnost treba znati da su u Javnom pozivu za organizaciju KUP takmičenja traženi najbolji uslovi, a da je nakon što je bilo vidljivo da određeni favoriti ne nude najbolje uslove krenula priča o tzv. principu rotacije po nacionalnom ključu.

Pitamo se kako biste postupili sa istom ponudom ali da se ona pojavila od nekog drugog pravnog subjekta (sportski savez, razna udruženja, asocijacije itd.), a što je hipotetički bilo vrlo moguće kroz Javni poziv ili da je na koncu Turistička zajednica Kantona Sarajevo kao pravni subjekt, samostalno dostavila ponudu i ušla u proces nadmetanja čije uslove opet UO mora valorizirati ?!

Današnja objava o domaćinstvu KUP takmičenja predstavlja najgrublje kršenje Statuta RS BIH i važeće legislative te kršenje upravnog postupka.

Propozicije KUP takmičenja za ovu sezonu eksplicitno u članu 26. jasno propisuju da Upravni odbor donosi odluku o domaćinstvu ovog takmičenja. Po istoj matrici, u tekstu Javnog poziva također je u stavci 6 jasno definisano da Upravni odbor na osnovu pristiglih ponuda vrši valorizaciju i donosi odluku o dodjeli završnice KUP takmičenja.

Tvrdimo odgovorno da ne postoji odluka Upravnog odbora te da pojedinci nelegalno i bez ikakvog pravnog uporišta omalovažavaju instituciju krovnog saveza i svih klubova koji sutra mogu biti u istoj ili sličnoj situaciji.

Oglasi

Poštovane kolege, ulaskom u postupak javnog poziva mi ulazimo u upravni postupak koji ima svoja pravila i ograničenja. Pitate li se, imamo li mi kao aplikanti u ime subjekata koji su nas podržali da se ponižavamo samo zato što neko pokušava lažnom argumentacijom i stvaranjem lažne slike da iznudi odluku ?! Također, želimo kazati da smo na nekim prethodnim sjednicama zaista džentlmenski dogovorili princip rotacije tvrdimo da bismo pristali i na to kao što je bio slučaj u bezbroj situacija prije ove pa stoga ne želimo prihvatiti ovakve modele ponašanja od strane kolega.

Mi kao klub koji živi punih 70 godina, kao jedan od najstarijih u BiH koji je iznjedrio veliki broj rukometašica i trenera i jedan od rijetkih predstavnika Kantona Sarajevo ne želimo da nas neko samovoljno eliminira iz procesa izbora.

Obzirom da se ovdje radi o samovolji i izvaninstitucionalnom djelovanju pozivamo sve da u duhu razuma donesemo valjane odluke koje neće kršiti važeće propise.

Pozivamo sve kolege iz Upravnog odbora da na osnovu dostavljenih ponuda donosemo odluke koje će sadržavati argumente ZA ili PROTIV.

U prilogu ovom saopštenju, dostavljamo tekst Javnog poziva i dio teksta Propozicija KUP takmičenja za ovu sezonu", stoji u saopštenju ŽRK Ilidža.

[facebook]https://www.facebook.com/%C5%BDRK-Ilid%C5%BEa-146436972961778/photos/pcb.780274652911337/780308579574611/[/facebook]

Podsjetimo, na završnici Kupa BiH za rukometašice nastupit će ekipe Gurda, Ilidže, Hadžića i Krivaje.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi