Ronnie O'Sullivan je došao u Saudijsku Arabiju, "pomeo" konkurenciju i vratio se kući mnogo bogatiji

Još jednom je pokazao svoj kvalitet

Ronnie O'Sullivan je došao u Saudijsku Arabiju, "pomeo" konkurenciju i vratio se kući mnogo bogatiji

A. Beganović

Prvi, historijski World Masters u Saudijskoj Arabiji je osvojio najbolji snooker igrač svih vremena, Ronnie O'Sullivan i to na impresivan način. U finalu je Ronnie bio bolji od Luce Brecela.

Saudijska Arabija je proteklih dana bila centar "snooker svijeta" s obzirom sa se u Rijadu održavo prvi po redu nerangirajući turnir World Masters na kojem su učešće uzeli najbolji snooker igrači današnjice.

Bogati šeici u posljednjih nekoliko godina od Saudijske Arabije žele stvoriti mjesto na kojem će se održavati neki od najznačajnihih sportskih događaja, a da im die od ruke govori i prvi World Masters u snookeru.

Nagradni fond od milion i 700.000 KM "doveo" je u Saudijsku Arabiju najbolje što snooker trenutno ima, a na kraju je pehar i nagradu od 570.000 KM osvojio najbolji igrač svih vremena Ronnie O'Sullivan.

Način na koji je Ronnie stigao do naslova i velike novčane nagrade je doista impresivan. Nakon dva kola svojevrsnih kvalifikacija za meč sa O'Sullivanom u četvrtfinalu se izborio još jedan legendarni igrač John Higgins, a bolje da nije.

Oglasi

Naime, Ronnie je slavio sa maksimalnih 4:0 u frameovima. Napravio je čak tri trocifrena breaka od 102, 129 i 135 poena, dok je u posljednjem frameu napravio break od 82 poena, a "nesretni" John je u ovom meču osvojio samo četiri poena.

U polufinalu je O'Sullivana čekao, uz njega sasvim sigurno najbolji igrač današnjice, Judd Trump. Očekivao se uzbudljiv meč, no i u Saudijskoj Arabiji se pokazalo da kada se Ronnieju igra, onda mu nema ravnog. Slavio je O'Sullivan sa 4:1 i plasirao se u finale gdje ga je čekao Luca Brecel.

I u prvoj sesiji smo gledali izjednačen meč, odnosno na odmor se otišlo pri rezultatu 2:2. No, kada su se vratili sa odmora, O'Sullivan je ubacio u brzinu više i serijom 3:0 stigao je do pobjede 5:2. Od tri osvojena breaka u drugoj sesiji, dva je Ronnie osvojio sa trocifrenim breakovima od 121 i 124 poena.

Dodajmo da je na World Mastersu po prvi put u historiji na stolu bila i "zlatna kugla", tako da je maksimum zapravo iznosio 167 umjesto standardnih 147 poena. Nagrada za maksimum je bila čak 900.000 KM, no niko je nije osvojio, tako da će na narednom World Mastersu iznositi duplo više.

Nakon turnira medijima se obratio O'Sullivan, koji je istakao da je uživao u Saudijskoj Arabiji.

"Bio je to fantastičan turnir, briljantno mjesto, publika je bila nevjerojatna. Svi igrači su uživali u kulturi i gostoprimstvu. Ovo su turniri na kojima stvarno želim igrati, uz sjajnu atmosferu. Sezona u Rijadu ima mnogo odličnih sportskih događaja, svi moraju doći u Saudijsku Arabiju! Ovdje se pokušava učiniti sport što većim, a Saudijska Arabija je moćna sila", istakao je O'Sullivan.

Inače, Ronnieju je naslov u Rijadu bio 79. profesionalni u karijeri, a peti u aktuelnoj sezoni u kojoj je dosad zaradio rekordnih dva miliona i 600.000 KM i ovaj iznos će rasti s obzirom da do kraja sezone se imaju odigrati još tri velika turnira.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti