Dame i gospodo, naklonite se šampionu: Ronnie O'Sullivan je osvojio UK Championship

Po osmi put u karijeri

Dame i gospodo, naklonite se šampionu: Ronnie O'Sullivan je osvojio UK Championship

A. Beganović

Ronnie O'Sullivan, najbolji igrač svih vremena, po osmi put je osvojio UK Chamionship. Prvi put mu je to pošlo za rukom prije 30 godina, a posljednji put večeras. Najmlađi je i najstariji osvajač jednog od najvažnijih snooker turnira.

Najbolji svjetski igrač snookera svih vremena, Ronnie O'Sullivan, još jednom je pokazao svoju snagu. Ovaj put u Yorku, u svom omiljenom Barbican Centru.

Naime, Ronnie "Raketa" je stigao do svoje osme titule u devetom finalu na jednom od tri najznačajnija rangirajuća snooker turnira, a osim trofeja njemu je pripala i novčana nagrada od 250.000 funti.

U finalnom meču Ronnie je savladao Ding Junhuia, koji je pružio dostojan otpor najboljem igraču svih vremena, ali od časnog poraza nije mogao više.

O'Sullivan je sjajno otvorio meč, poveo je 3:0, ali Ding se nije predavao. Smanjio je na 3:1, no Ronnie u narednom frameu ponovo vraća prednost od tri framea i činilo se tada da će meč otići u jednom smjeru.

Oglasi

Ipak, Ding je zaigrao bolje i do kraja prve sesije je uspio poravnati rezultat na 4:4.. Drugu sesiju bolje otvara O'Sullivan, odnosno osvaja prvi frame za 5:4, ali Ding se vraća na 5:5.

Naredna dva framea otišla su na stranu O'Sullivana i ponovo se stekao dojam da je Ding gotov. No, uporni Kinez se vraća i ponovo stiže do izjednačenja (7:7). No, onda je O'Sullivan ubacio u brzinu više. Breakom od 100 poena stiže u vodstvo, koje u narednom frameu potvrđuje.

A, prvu meč loptu legendarni Ronnie trocifrenim breakom pretvara u pobjedu za ukupno osmi trofej na UK Championshipu.

Ronnie O'Sullivan biranim riječima govorio o Dingu

"Ding je tokom cijele sedmice bio odličan. Najbolje kontroliše bijelu kuglu, poput je kompjutera. Radi se o dobrom čovjeku, njegovi roditelji su divni ljudi i radi se o jednoj fenomenalnoj porodici. Bila mi je čast igrati s njim u finalu", rekao je O'Sullivan nakon meča i dodao:

"Uživam u igri, uživam u osvajanju turnira. Možda nisam bio na njavišem nivou proteklih sedmica, znao sam da se ovdje trebam smiriti kako bih odigrao i za publiku koja je platila karte. Razmišljam da zbog godina moram jednom stati, ali nastavljam da igram.".

Dodajmo da je O'Sullivanu ovo 40 rangirajuća titula po čemu je apsolutni rekorder.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi