Kralj još nije mrtav: Nakon 16 mjeseci i pet poraza u finalu titula za O'Sullivana

U fiinalu bolji od Robertsona

Kralj još nije mrtav: Nakon 16 mjeseci i pet poraza u finalu titula za O'Sullivana

A. Beganović

Ronnie O'Sullivan je nakon 16 mjeseci stigao do nove rangirajuće titule. Naime, u finalu World Grand Prixa koji se protekle sedmice igrao u Coventryju savladao je Neila Robertsona rezultatom 10:8 po frameovima.

Po mnogima najbolji igrač snookera svih vremena izgubio je pet uzastopnih finala do sinoć, a čak i njegovi najveći obožavatelji su mislili da je prošlo njegovo vrijeme, te da nema više kvaliteta i snage da se bori sa onim najboljim igračima.

Međutim, Ronnie je sinoć je pokazao da još uvijek nije rekao svolju posljednju riječ, a igra koju je pružio u drugom dijelu meča je fascinantna. Prva sesija finalnog meča završena je rezultatom 4:4, da bi početkom druge Robertson stigao do prednosti (7:5). Činilo se tada da će O'Sullivan upisati još jedan poraz u finalu, no zaigrao je Ronnie u finišu meča kao u najboljim danima i sa serijom 5:1 stigao je do pobjede 10:8.

O'Sullivan je osvojio nagradu od 100.000 funti i 38 rangirajuću tituli u karijeri, što nikome do sada nije pošlo za rukom, ali ova pobjeda mu je sasvim sigurno obnovila povjerenje da može se nositi i sa onim najboljim igračima.


Nakon meča O'Sullivan je bio zadovoljan, a biranim riječima govorio je i o svom protivniku.

"Neil je igrao sjajan snooker. Mlađi je momak, na svom je vrhuncu, koji sam ja prošao, tako da je bio favorit. Međutim, čudne stvari se dešavaju u sportu. Neki drugi sjajni igrači nisu mnogo pobjeđivali nakon 30. godine, pa je lijep osjećaj igrati na visokom nivou sa 46", rekao je O'Sullivan.

"Što se tiče tehnike, radim na malim stvarima. Igrači poput mene, traže osjećaj tokom meča, a kada ga dobiju...bang. Razlika u atmosferi na tribinama kada igram dobro je ta neka energija koju donosim ljudima. To imaju samo pojedini sportisti. Imam to nešto kada me krene i pretpostavljam da zbog toga ljudi navijaju za mene. Iskreno, volim mnogo više igrati dobro i izgubiti, nego igrati loše i pobijediti. Da sam trijumfovao ovdje, a da nisam igrao dobro, osjećao bih se loše zbog navijača. Budući da sam igrao dobro, da je Neil igrao dobro, onda je sve na svom mjestu. Neil je divan momak, veliki sportista i veliki ambasador snookera i Australije", dodao je O'Sullivan.

Svoj komentar na meč dao je i Robertson.

"Mogao sam imati vodstvo nakon prve sesije, ali Ronnie se jako dobro borio da osvoji posljednji frame i stigne do izjednačenja. Osjećao sam se odlično tokom cijelog finala. Kod 7:5 samo sam želio još tri prilike. Ronnie je izašao i odradio neke izvrsne stvari. Jedino što me iznerviralo je greška sa crnom kod 9:8. Znam da je Ronnie izgubio nekoliko finala prošle sezone, pa je meni kao obožavatelju igre i njegovom obožavatelju bilo fantastično vidjeti ga kako igra tako dobro ovaj meč", istakao je Robertson koji je na svoj račun stavio 40.000 funti plasiravši se u finale.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi