Ronnie na raketni pogon protiv Princa Perzije, Ding iznenadio Trumpa: Ko će do trofeja i 600.000 KM

UK Championship

Ronnie na raketni pogon protiv Princa Perzije, Ding iznenadio Trumpa: Ko će do trofeja i 600.000 KM

A. Beganović

U finalu UK Championshipa, jedog od tri najznačajnija rangirana snooker turnira, igrat će najbolji igrač svih vremena Ronnie O'Sullivan i Ding Junhui.

Prvi polufinalni meč, onaj između O'Sullivana i najprijatnojeg iznenađenja turnira u Yorku, Iranca Hossein Vafaeia, nije donio mnogo uzbuđenja.

Bio je to peti duel "Rakete" i "Princa perzije", a najbolji svjetski igrač svih vremena bez većih problema je stigao do svoje četvrte pobjede.

Ronnie je sjajno otvorio meč i poveo je 2:0 s tim da je u drugom frameu napravio trocifreni break od 113 poena. Ipak "Princ Perzije" se uspio vratit i breakom od 112 poena je prvo smanjio na 1:2, a potom je stigao i do izjednačenja (2:2).

S tim rezultatom se otišlo na petnaestominutnu pauzu, nakon koje je za stolom postojao samo jedan igrač. Ronnie je preuzeo konce igre u svoje ruke i sa četiri uzastopno osvojena framea je stigao do ubjedljive pobjede od 6:2.

Oglasi

U drugom polufinalnom meču, onom između Ding Junhuia i Judda Trumpa smo vidjeli mnogo više neizvjesnosti. Trump je u meč ušao kao favorit i očikivalo se da stigne do nove pobjede. No, Ding je odigrao sjajan meč. Nakon prva četiri framea, odnosno do pauze, nijedan igrač nije uspio napraviti prednost (2:2).

Po povratku u legendarni Barbican Centar Trump sjajnim breakom od 124 poena dolazi do prednosti, no Ding uzvraća sa dva osvojena frame od kojih je jedan bio trocifreni break od 110 poena i stiže do prednosti 4:3.

Naredni novim trocifrenim breakom od 105 poena osvaja Trump za 4:4, pa se ulazi u neizvjesnu završnicu gdje se bolje snalazi Ding i stiže do velike pobjede (6:4).

O'Sullivan juri osmi trofej, a Ding četvrti

Ronnie O'Sullivan je najuspješniji igran UK Championshipa. "Raketa" je čak sedam puta osvojio naslov na ovom prestižnom turniru, a jedan finalni meč je izgubio.

S druge strane, Ding je četiri puta igrao u finalu gdje imao dobar skor, odnosno tri puta je slavio, dok je jednom izgubio.

Dodajmo i to da je nagradni fond na ovogodišnjem UK Championshipu oko 1.200.000 miliona funti, te da će pobjednik York napustiti bogatiji za čak 250.000 funti, a poraženi u finalu će svoj džep podebljati sa 100.000 funti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi