"Mljekar" nije iskoristio tri zicera protiv "Rakete", među osam najboljih i "Princ Perzije"

UK Championship

"Mljekar" nije iskoristio tri zicera protiv "Rakete", među osam najboljih i "Princ Perzije"

A. Beganović

Ljubitelji snookera u Yorku, gdje se održava jedan od najvažnijih turnira UK Championship, ali i oni širom svijeta uživali su u protekla dva dana. Naime, juče i danas su igrani mečevi osmine finala i nakon mnogo uzbuđenja poznato je osam najboljih koji će nastaviti borbu za prestižni pehar, ali i 250.000 funti.

Naravno, najviše pažnje je izazvao duel Ronnieja O'Sullivana i Roberta Milkinsa. Ništa čudno, rekli bismo jer Ronnie "Raketa" je jedini sportista na svijetu koji je popularniji od sporta kojim se bavi i na svim turnima privlači najviše pažnje.

Protivnik O'Sullivanu je bio Robert Milkins, koji ga nikada nije pobijedio, ali koji u ovoj sezoni igra dobar snooker. I bolje je popularni "Mljekar" otvorio meč. Poveo je 2:0 po frameovima, no Ronnie se uspio vratiti na 2:2 prije petnaestominutne pauze.

[related]https://sportsport.ba/tag/ronnie_osullivan#google_vignette[/related]

I nakon odmora Ronnie je nastavio sa dobrom igrom, u petom frameu je napravio trocifreni break od 142 poena, a i šesti je riješio u svoju korist. Činilo se tada da je "Mljekar" gotov, ali uspio je smanjiti na 4:3, pa onda doći i do 5:5 nakon što je Ronnie vodio 5:3.

Posljednji odlučujući frame je donio mnogo uzbuđenja. Milkins je imao tri velike prilike da po prvi put u karijeri dokrajči O'Sullivana, no nije ih iskoristio, a kada je propustio i treću, bilo je jasno da će Ronnie u četvrtfinale.

Oglasi

Tamo će igrati protiv Zhou Yuelonga, koji je u osmini finala savladao još jednu legendu ovog sporta, Johna Higginsa. Slavio je rezultatom 6:3i to sasvim zasluženo jer je imao rezultatsku prednost od otvaranja meča.

Fenomenalan meč su odigrali Mark Selby i Bary Hawkins, a kao i onaj između O'Sullivana i Milkinsa, odlučen je u posljednjem jedanaestom frameu. Na kraju se radovao Selby, koji je fenomenalno otvorio meč i trocifrenim breakom od 142 poena stigao je do vodstva. Dobio je Selby i naredni frame, a na pauzu se otišlo pri njegovim vodstvom 3:1.

Držao je Selby prednost od dva framea sve do samog finiša meča (5:3) kada Hawkins osvaja dva uzastopna framea za 5:5. No, u uzbudljivom posljednjem frameu se bolje snašao Selby za prolaz u četvrtfinale.

A, tamo Selbyja čeka Judd Trump, čovjek koji igra u nevjerovatnoj formi. U osmini finala Trump je sa stola "počistio" Jamie Jonesa, odnosno slavio je rezultatom 6:0.

Svakako je dobra vijesti za snooker to što ćemo među osam najboljih na UK Championshipu gledati i Iranca Hosseina Vafaeija, koji je osmini finala odigrao sjajan meč i sa 6:1 savladao Matthew Selta. "Princ Perzije" je od šest osvojenih frameova tri osvojio trocifrenim breakovima od 133, 132 i 121 poena.

Do polufinala će Vafaei pokušati doći preko Zhang Ande, koji je u osmini finala nadigrao aktuelnog svjetskog prvaka Lucu Brecela. Slavio je Anda rezultatom 6:4 te je tako potvrdio sjajnu formu u kojoj igra u aktuelnoj sezoni.

Brecel je samo jednom tokom meča imao prednost i to nakon trećeg framea (2:1), da bi Anda ona osvojio tri framea za vodstvo 4:2. No, aktuelni svjetski prvak se nije predavao i stigao je do izjednačenja (4:4), ali posljednja dva framea u svoju korist riješava Anda i stiže do četvrtfinala.

I posljednji par četvrtfinala činit će Mark Willimas i Ding Junhui. Williams je u osmini finala nadigrao Jamie Clarka, koji je poveo 2:0. Breakom od 138 poena Willimas je nagovijestio povratak u meč, a nakon prvog osvojio je još četiri framea za vodstvo 5:2 i četiri meč lopte. Iskoristio je treću za pobjedu 6:4.

Ding Junhui je u osmini finala savladao Toma Forda rezultatom 6:3. Iako je Ford na svjetskoj rang listi bolje plasiran za jedno mjesto, Ding je u ovaj meč ušao kao favorit i opravdao je tu ulogu. Trocifrenim breakovima od 126 i 110 poena je poveo 2:0, no Ford se do odmora vratio u meč (2:2). Ipak u nastavku je za stolom postojao jedan igrač i to Ding, koji je i u posljednjem frameu napravio trocifreni break od 106 poena.

Top Komentari

stranputica
Vidiš kako se može napisati dobar članak, kad se čovjek malo potrudi....
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti