Ispisana je historija u Crucibleu: Kontinentalna Evropa slavi - Brecel je prvak svijeta u snookeru!

U finalu bolji od Selbyja

Ispisana je historija u Crucibleu: Kontinentalna Evropa slavi - Brecel je prvak svijeta u snookeru!

A. Beganović

Belgijanac, Luca Brecel, novi je svjetski prvak u snookeru pošto je u finalnom meču savladao Marka Selbyja. On je prvi igrač u historiji iz kontinentalne Evrope koji se okitio titulom svjetskog prvaka, pa se može reći da je u Crucible Theatru večeras ispisana historija.

Snooker igrač iz Belgije, Luca Brecel, novi je svjetski prvak. Naime, u finalu odigranom u legendarnom Crucible Theatru u Sheffieldu, Brecel je savladao četverostrukog svjetskog prvaka Marka Selbija. Slavio je rezultatom 18:15 po frameovima.

Prije početka Svjetskog prvenstva malo ko je davao bilo kakve izglede Brecelu za osvajanje naslova jer u dosadašnjoj karijeri nikada nije slavio u legendarnom Crucible Theatru.

Međutim, kada je u 1. kolu savladao Rickyja Waldena i to u odlučujućem frameu (10:9), kao da je s njegovih leđa pao ogromni teret. U 2. kolu je Brecel bio bolji od još jednog svjetskog prvaka Marka Williamsa (13:11), da bi u četvrtfinalu snage odmjerio sa najboljim svih vremena Ronniejem O'Sullivenom.

Nakon dvije sesije gubio je 10:6, ali onda je u posljednjoj odigrao fenomenalno i osvojio je sedam frameova uzastopno za trijumf 13:10.

U polufinalu je Brecela čekao kineski igrač Si i činilo se da će Belgijanac biti zaustavljen na korak do finala. Si je vodio čak 14:5 u meču koji se igra na 17 dobijenih frameova. No, Brecel se nije imao namjeru predati. Osvojio je 11 frameova uzastopno, preokrenuo rezultat u svoju korist i na kraju zasluženo slavio 17:15.

Oglasi

A, u finalu ga je čekao Mark Selby, iza kojeg nije dobra sezona. No, Selby je uvijek pružao sjajne partije u Crucible Theatru i zasluženo je i ovaj put stigao do meča za titulu.

Mnogo bolje je meč otvorio Brecel. Na njegov napadačku ili u snookeru poznatu nekontrolisanu igru Selby nije imao odgovor. Belgijanac je poveo 3:0, a prvu sesiju je riješio u svoju korist rezultatom 6:2.

Držao je prednost i u drugoj sesiji, no posljednja dva framea je dobio Selby s tim da je u pretposljednjem odigrao maksimum od 147 poena, prvi takav u finalu Svjetskog prvaka, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 9:8 za Brecela.

Nekako se činilo da je i pored zaostatka uloga favorita u Selbyjevim rukama. Očekivao se Brecelov pad u trećeoj sesiji, ali do njega nije došlo. Ponovo fenomenalno igra Belgijanac i treću sesiju riješava u svoju korist rezultatom 6:2, za 15:10 uoči posljednje sesije. Od šest dobijenih frameova u čak četiri Brecel je napravio trocifreni brake.

Ipak, Selbi se nije predavao. Izgubio je prvi frame u šposljednjoj sesiji, no onda dobija pet uzastopno i meč uvodi u neizvjesnost. I imao je Selby priliku da izjednači, odnosno bio je na potezu, ali promašio je laganu kuglu i dao je priliku Brecelu koju je on iskoristio. Poveo je 17:15 i u narednom frameu je iskoristio prvu meč loptu za pobjedu 18:15.

Top Komentari

remwheek
Otvorena potraga za seksualnim partnerima u vašem gradu i po interesima, za sada sve anonimno i besplatno. Stvarno super stvar, koristite -----> shrinke.me/kisa
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti