Iznenađenje u Crucible Theatru: Svjetski prvak imao četiri meč lopte, ali na kraju ispao

Gilbert bolji od Brecela

Iznenađenje u Crucible Theatru: Svjetski prvak imao četiri meč lopte, ali na kraju ispao

Adnan Beganović

Aktuelni svjetski prvak u snookeru, Luca Brecel, ispao je u 1. kolu Svjetskog prvenstva. Imao je Brecel četiri meč lopte protiv Davida Gilberta, no nije nijednu iskoristio. 

U Sheffieldu, u legendarnom Crucible Theatru, počelo je Svjetsko prvenstvo u snookeru, koje završava 6. maja. Nagradni fond je 2.395.000 funti, a svjetski prvak će kući otići bogatiji za 500.000 funti.

Tradicionalno, Svjetsko prvenstvo je otvorio meč aktuelnog svjetskog prvaka, Luce Brecela, čiji protivnik je u 1. kolu bio David Gilbert. Brecel je bolje otvorio meč, breakovima od 91 i 134 poena je poveo 2:0. No, Gilbert je uzvratio i osvojio je dva framea za 2:2.

Međutim, od narednih šest frameova aktuelni svjetski prvak je osvojio pet i stigao je do ogromne prednost (7:3), a u samu završnicu se ušlo pri vodstvu Brecela 9:6.

Dakle, imao je aktuelni svjetski prvak četiri meč lopte ali nijednu nije iskoristio, odnosno Gilbert je osvojio posljednja četiri framea i slavio je sa 10:9.

Jedan od najvećih favorita za osvajanje naslova, Judd Trump, u 1. kolu se sastaje sa Irancem Hossein Vafaeijem. Odigrana je prva sesija meča, a Trump imao solidnu prednost od tri framea (6:3).

Prvu sesiju odigrali su Ali Carter i Stephen Maguire, a minimalnu prednost ima Carter (5:4). U prednosti su nakon prve sesije i Tom Ford, te Jak Jones. Ford vodi protiv Rickyja Waldena (6:3), a Jones protiv Zhang Ande (5:2).

Sva četiri meča 1. kola koja su u toku, biće završena danas, a pred zahtjevnu publiku u Crucible Theatru danas izlaze Mark Selby i Joe O'Connor, te Shaun Murphy i Lyu Haotian.

U ostalim mečevima 1. kola se sastaju: John Higgins i Jamie Jones, Ronnie O'Sullivan i Jackson Page, Barry Hawkins i Ryan Day, Mark Allen i Robbie Williams, Kyren Wilson i Dominic Dale, Gary Wilson i Stuart Bingham, Mark Williams i Si Jiahui, Robert Milkins i Pang Junxu te Ding Junhui i Jack Lisowski.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti