Kyren Wilson je novi svjetski prvak u snookeru!

Prvenstvo koje će se pamtiti po sječi favorita

Kyren Wilson je novi svjetski prvak u snookeru!

Adnan Beganović

Kyren Wilson je novi svjetski prvak u snookeru. Naime, u finalnom meču Wilson je rezultatom 18:14 po frameovima Jaka Jonesa.

Završeno je još jedno Svjetsko prvenstvo u snookeru, koje će ostati umapćeno po nevjerovatnoj sječi favorita, a podatak da je novi svjetski prvak kao 12. igrač na svijetu bio najbolje rangirani u polufinalu, dovoljno govori o svemu.

I dok je Wilson bio favorit iz sjene, plasman Jonesa u finale je prvorazredno iznenađenje. Morao je Jones kroz kvalifikacije da se domogne glavnog turnira, da bi u 1. kolu bio bolji od Zhanga Ande (10:4).

U 2. kolu je bio bolji od Si Jiahuija (13:9), da bi u četvrtfinalu senzacionalno dobio najvećeg favorita Judda Trumpa (13:9), a u polufinalu je savladao Stuarta Binghama (17:12) koji je u četvrtfinalu bio bolji od najboljeg igrača svih vremena Ronnieja O'Sullivana.

Wilson je bolje otvorio finalni meč. U prvom frameu je napravio trocifreni break od 129 poena, da bi potom osvojio još šest frameova za vodstvo 7:0. Do kraja sesije Jones je uspio smanjiti na 7:1. U drugoj sesiji Jones je koliko-toliko opravdao prolazak u finale i uspio ju je dobiti 5:4 za rezultat 11:6 nakon druge sesije.

U trećoj sesiji je Wilson uspio da sačuva prednost od pet frameova, odnosno u posljednju se ušlo pri rezultatu 15:10. Dobio je Wilson prvi frame u posljednjoj sesiji, pa zatim i treći za šest meč lopti (17:11).

No, nije se predavao Jones. "Opustio" je ruku i sa odličnom igrom je uspio osvojiti tri framea, te tako smanjiti na 17:14. Imao je Jones nekoliko prilika da smanji na 17:15, ali nije ih iskoristio, a Wilson je i pored poprilične nervoze, uspio da iskoristi četvrtu meč loptu za konačnih 18:14 i veliko slavlje.

Osim prestižnog trofeja, Wilson je i svoj bankovni račun podebljao za 500.000 funti, a treba dodati da je prošlogodišnji svjetski prvak Luca Brecel nastup na Svjetskom prvenstvu okončao u 1. kolu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije