Sabaljenka otvoreno o odnosu s ukrajinskim teniserkama: "Ima napetosti..."

Problemi na WTA Touru

Sabaljenka otvoreno o odnosu s ukrajinskim teniserkama: "Ima napetosti..."

E. Škorić

Bjeloruska teniserka Aryna Sabaljenka sinoć je izborila finale Indian Wellsa nakon što je u polufinalu uvjerljivo slavila protiv Marije Sakkari (6:2, 6:2), no novinare je zanimao i njen stav po pitanju ukrajinskih teniserki.

Aryna Sabalenka glasno je govorila o problemu na WTA Touru i napetom odnosu između ruskih i bjeloruskih igračica u odnosu na ukrajinske.

Podsjetit ćemo da je Sabaljenka ranije trebala da odmjeri snage sa Ukrajinkom Lessijom Tsurenko, koja je odbila da igra, pa je Bjeloruskinja bez borbe prošla dalje i sada je na finalu Masters turnira iz serije 1000.

"Mislim da WTA čini sve što može kako bi kontrolirala situaciju, ali jasno je da među nama postoji napetost. I dalje vjerujem da nisam ništa učinila Ukrajinkama, a nisam ni ruskim i bjeloruskim sportašicama. Mi se čak i pomažemo privatno", kazala je druga igračica svijeta, 24-godišnja teniserka iz Minska.

Što se tiče odbijanja Ukrajinke Tsurenko da uskoči na teren kako bi igrala drugo kolo turnira sa Sabaljenkom, Bjeloruskinja je jasna da je "to sigurno bila stvar njenog trenera. Imala sam problema s njim prošle godine i sigurna sam da je vršio pritisak na nju".

Oglasi

Na nedavnoj konferenciji za novinare, Sabaljenka se osvrnula na optužbe koje je protiv nje iznio trener Lesije Tsurenko, Nikita Vlasov, koji je implicirao da je ona "teoretski" podržavala rat.

Ona je odlučno odbacila ove tvrdnje, tvrdeći da ni ruski ni bjeloruski sportisti ne bi trebali biti odgovorni za postupke svojih vlada.

"Neki od nas su u tišini čak pomagali Ukrajini", dodala je Bjeloruskinja.

"Prošla sam kroz toliko loših stvari, a nažalost, nisam u mogućnosti reći to jer ko će vjerovati Bjeloruskinji? Mislim, pričam o njenom treneru. Prošla sam kroz pakao, razumijem to", dodala je.

Sabaljenka, koja je prošle godine osvojila prvi Grand Slam u karijeri, sada će se fokusirati na sutrašnje veliko finale protiv Elene Rybakine, iako su svi očekivali da će Kazahstanka kao velika autsajderka u polufinalu izgubiti od Ige Swiatek, no ona je u potpunosti razbila uvjerljivo najbolji teniserku na svijetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi