Arina Sabaljenka prvi put osvojila Grand Slam titulu

Arina Sabaljenka prvi put osvojila Grand Slam titulu

Edmir Škorić

U finalu Australian Opena bjeloruska teniserka Arina Sabaljenka slavila je protiv Elene Rybakine nakon velike borbe i stigla do Grand Slam titule. Slavila je sa 4:6, 6:3, 6:4.

Sabalenka je danas jurila svoj prvi Grand Slam, a rivalka joj je bila pobjedica Wimbledona. Kazahstanka je čini se jedina uspjela da parira Bjeloruskinji, ali nije bilo dovoljno da napravi nešto više danas i morala je da čestita boljoj od sebe.

Snažna teniserka kakva je Sabaljenka danas je zahvaljujući prije svega dobrom servisu uspjela da dođe do značajne pobjede, ali i četvrte pobjede u četvrtom duelu protiv Rybakine, koju je prethodno savladala 2021. na Wimbledonu, iste godine u Abu Dhabiju i 2019. u Wuhanu.

Interesantno da su i sva ta tri meča, kao i današnji, završena u tri seta. U prvom setu Rybakina je slavila sa 6:4 uz brejk više o odnosu na protivnicu.

U drugom setu Aryna je napravila brejk u 4. gemu i stigla do 4:1 vodstva, na kraju je set dobila sa 6:3.

U setu odluke dobra igra sa obje strane, a Bjeloruskinja pravi brejk pri rezultatu 3:3 i preuzima vodstvo, povela je 5:3, Rybakina ipak preživjela svoj servis gem i smanjila na 5:4, a onda drama u gemu broj 10.

Imala je Sabaljenka meč loptu, Rybakina je spasila, imala i brejk šansu, ali nije uspjela da je iskoristi. Na kraju Sabaljenka zasluženo dolazi do pobjede i postaje prvi put GS šampionka.

U konkurenciji muškaraca finale se igra sutra, a sastat će se Novak Đoković i Stefanos Tsitsipas.

Top Komentari

rl9_barca
Ovakav mec se nije desavao ni u eri sarapove i serene,,ove dvije xure danas su vratile nadu d aje zenski tenis idalje dobar,kakav mec,bravo bravo... Izuzetno snazneee djevojke, gdhe rybakina pucs servise i po 193km po satu,a sabalenka 185 vecinom,to je izuzetno jako i snaznoo,wineri pljuste gdje sabalenka imala preko 50,,izuzetno snazna jaka xurs i zelim joj da sto prije poljakinju skine s prvog mjesta jer zasluzuje.Uzivao sam u mecu s onoliko vinera i onoliko jakih udaraca
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi