S 19 godina osvojio prvi Grand Slam, pa pokazao neviđenu dozu skromnosti

Carlos Alcaraz

S 19 godina osvojio prvi Grand Slam, pa pokazao neviđenu dozu skromnosti

Eldar Ganibegović

Carlos Alcaraz novi je osvajač US Opena, nakon što je u finalu savladao Norvežanina Caspera Ruuda rezultatom 6:4, 2:5, 7:6 (1), 6:3.

Nakon osvajanja US Opena Alcaraz se želio zahvaliti onima koji su ga bodrili u New Yorku i poručio da ovaj trofej neće promijeniti njegovo ponašanje.

"Dugo sam sanjao da budem broj 1, da osvojim Grand Slam titulu. Puno sam radio. Teško je o tome govoriti, previše je emocija... Imam samo 19 godina, to je jako posebno.

Rekao sam da nije vrijeme za umor. U finalu Grand Slama morate dati sve od sebe. Ove dvije sedmice bile su nevjerovatne, s vrlo teškim utakmicama. Hvala New Yorku na podršci, energiju na terenu nemoguće je objasniti. I hvala svima na drugom kraju svijeta koji kasno liježu ili se rano bude da me podrže.

Nevjerojatno je ostaviti trag u historiji, moje ime... Ali ono što su velika trojica (Federer, Nadal, Đoković, op. a) postigla, održati ovu razinu dvadeset godina još je teže. Ne želim se uspoređivati s njima, divim im se.

Imam puno prostora za napredak psihički, teniski, fizički, sve. Moj prvi Grand Slam naslov i mjesto br. 1 je došao vrlo brzo, ali ne smijem stagnirati, ostati u svojoj zoni komfora, moram napredovati.

Ostajem isti dečko, i dalje ću izlaziti na ulice u svom selu, pozdravljati ljude. Ponosan sam što sam iz El Palmara, što sam iz Murcije i što sam Španac. Naravno da će mi se dogoditi mnoge stvari koje nisam mogao ni zamisliti da će mi se dogoditi s 19 godina, ali poznavajući sebe, neću imati problema ostati prizemljen.

Ostat ću isti dječak, sa svojim prijateljima i porodicom. Kad se vratim u Španiju, otići ću vidjeti svoje prijatelje, porodicu i bit ću kao i uvijek. Razmišljat ću samo o slavlju s njima, ni o čemu drugom.

Što se tiče tenisa, očito je da želim nastaviti raditi, osvajati naslove, ostati što više u vrhu dugo vremena, kao što su to učinila velika trojka. A za to ne smijem stati, moram da nastavim raditi", rekao je Carlos Alcaraz nakon uspjeha na US Openu i tako pokazao koliko je skroman i prizemljen, uprkos popularnosti i slavi.

Inače, Alcaraz je prvi ATP turnir osvojio u Umagu prošle godine, a ove godine stizao je do naslova u Rio de Janeiru, Miamiju, Barceloni, Madridu, te sada u New Yorku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi