Kako su ruske teniserke reagovale kada su na tribinama ugledale ženu ogrnutu u ukrajinsku zastavu?

Skandal u Cincinnatiju

Kako su ruske teniserke reagovale kada su na tribinama ugledale ženu ogrnutu u ukrajinsku zastavu?

Edmir Škorić

U Cincinnatiju, gdje se trenutno igra Masters turnir, viđena je jedna skandalozna situacija.

Ruskinja Anastasia Potapova požalila se sudiji na navijačicu koja je bila ogrnuta ukrajinskom zastavom. Organizator je na kraju djevojku sa zastavom udaljio sa terena.

Potapova je inače igrala protiv svoje sunarodnjakinje Aline Kalinskaje, bio je to duel kvalifikacija, a tokom prvog seta Potapova se sutkinji Morgani Lari požalila na dotičnu ženu koja je ogrnuta ukrajinskom zastavom sjedila na tribinama.

Cijelu priču ispričao je poznati teniski novinar Ben Rothenberg. Kako je objavljeno, obožavateljica se zove Lola i živi blizu Cincinnatija. Na glavi je imala vinok - ukrajinski vijenac od cvijeća. Nijemo je promatrala sastanak Kalinskaje i Potapove.

Nakon što se Potapova požalila sutkinji, ustala je sa stolice i prišla Loli, uvjeravajući je da njeno ponašanje "nije lijepo".

"Nije lijepo napadati tuđu državu", odgovorila je žena.

Oglasi

Organizatori turnira pokušali su nagovoriti ženu da dobrovoljno napusti tribine, sugerirajući da će u protivnom pozvati policiju. Gledatelji s terena broj 8 stali su u odbranu Lole.

Lola je potom u pratnji zaštitara odvedena na parkiralište, gdje je morala sakriti zastavu u automobilu. Organizatori turnira u Cincinnatiju, upitani za komentar, pozivaju se na veličinu zastave. Ženska teniska organizacija ( WTA ) nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Bivši ukrajinski teniser Oleksandr Dolgopolov je ogorčen zbog onoga što se dogodilo.

"Ruski sportista došao je u SAD i odlučio izbaciti Lolu, divnu osobu sa srcem punim ljubavi, ali i američki državljanin rođen u Uzbekistanu, jer je sjedila u tišini na teniskom meču s ukrajinskom zastavom", napisao je Ukrajinac.

Većina ruskih tenisera ne komntariše invaziju na Ukrajinu. Izuzetak je teniserka Darija Kasatkina koja se otvoreno protivi ratu i vjerovatno se neće moći vratiti u domovinu.

Na drugoj je krajnosti Anastasia Potapova, 54. igračica WTA liste, koja je odlučno tražila od sutkinje i organizatora da izbace ženu s ukrajinskom zastavom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi