Skandal u Madridu - u centru pažnje Ukrajinka koja nije htjela ni da pogleda svoju protivnicu

Jasno je i zašto

Skandal u Madridu - u centru pažnje Ukrajinka koja nije htjela ni da pogleda svoju protivnicu

Edmir Škorić

Ukrajinska teniserka Elina Svitolina danas se susrela sa Bjeloruskinjom Aliaksandrom Sasnovich na meču WTA turnira u Madridu.

Svitolina je poražena od 47. igračice svijeta sa 6:4, 7:5. ali rezultat je u sjeni novog skandala. Inače, Ukrajinka se tek početkom aprila vratila na teniske terene nakon godinu dana stanke zbog porodiljnog dopusta.

Od tada je odigrala četiri meča, ali očito je da nije u formim, pa je dobila samo jedan i to na ITF W60 turniru u Chiassu. Tada je pobijedila sa 6:4, 6:2 Gabrielu Ruse, ali je u sljedećem kolu ispala od Alexandre Ignatik sa 6:1, 2:6, 5:7.

Ukrajinka je u srijedu odigrala peti meč od povratka. U prvom kolu WTA 1000 turnira u Madridu susrela se s Bjeloruskinjom Aliaksandrom Sasnovich. Meč je počeo vrlo loše za bivšu treću igračicu svijeta.

Brzo je gubila 0:3 i nije uspjela nadoknaditi izgubljeno pa je prvi set izgubila 4:6. Drugi set bio je izjednačen na 5:5. Potom je servis Svitoline oduzela Bjeloruskinja, da bi na svom servisu došla do pobjede.

Oglasi

Svitolina je nakon meča odmah prišla sutkinji, pružila joj ruku i zahvalila na vođenju meča, potpuno ignorirajući svoju rivalku. Nije je pogledala i nije joj stisnula ruku.

Stav teniserke u skladu je s njenim stavovima o učešću Bjelorusa u ratu u Ukrajini, koji je započeo prošlog februara agresijom ruskih trupa.

"Zašto bi ruskim i bjeloruskim sportistima trebala biti dana prilika kada njihove vlade kradu šansu nevinim ljudima i sportistiam", napisala je Elina Svitolina na Instagramu.

Ukrajinka je na taj način poručila da se oštro protivi ideji MOO-a da Rusi i Bjelorusi mogu sudjelovati na međunarodnom takmičenju.

Svitolina nije prva ukrajinska teniserka koja je na ovaj način završila mečeve s predstavnicama Rusije ili Bjelorusije. Isto je učinila i njena sunarodnakinja Anhelina Kalinina na turniru u Charlestonu u meču protiv Anne Kalinskaje.

Top Komentari

Joe17
Mamicu Vam UKR, prodali ste se amerima i imate najvecu podrsku ikada, i jos miješate politiku sa sportom, fuj gadovi jedni. Da su nama toliko pomagali rat bi se brzo zavrsio, iskreno smuci mi se sve vise oko ove UKR.
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti