Svitolinu pogodila objava ruske teniserke: "One žele našu smrt"

Ukrajinka razočarana

Svitolinu pogodila objava ruske teniserke: "One žele našu smrt"

Edmir Škorić

Ukrajinska teniserka iz Odese, Elina Svitolina, traži intervenciju WTA da sankcioniše Ruskinju Anastasiju Gasanovu.

Elina Svitolina (28) ove se sedmice vratila na terene na WTA 500 turniru u Charlestonu nakon što je rodila svoje prvo dijete, koje je dobila s francuskom teniskom zvijezdom Gaelom Monfilsom.

Svitolina je rodila prošle godine, koju ne pamti po dobrom zbog ratnih dešavanja i ruske agresije na njenu Ukrajinu.

I ona kao mnoge njene sunarodnjakinje na WTA sceni smatraju da bi WTA trebala da zabrani nastupe ruskim i bjeloruskim predstavnicama.

Posebno ju je razljutila Ruskinja Anastasija Gasanova, koja je putem društvenih mreža dala podršku ruskoj vojsci.

"Nakon mjeseci ubijanja, silovanja i otmica Ukrajinaca, Anastasia Gasanova na Instagramu opravdava akcije vojske. Je li to u redu za WTA da to ignoriše? Ako igrači(ce) iz Rusije i Bjelorusije podržavaju vojnu agresiju, to onda znači da bi željeli da su naše porodice i prijatelji i mi mrtvi", objavila je Svitolina.

Gasanova, koja je mnogo manje poznata teniserka i nalazi se tek na 286. poziciji na listi, prethodno je kazala: "Prema riječima očevidaca, Oružane snage Ukrajine ubijale su ljude jer su govorili ruski. Nakon 2. maja 2014. bilo je nemoguće nositi odjeću ruske reprezentacije, jer bi te mogli ustrijeliti bez promišljanja".

Steve Simon, izvršni direktor WTA organizacije, imao je virtuelni sastanak s ukrajinskim igračicama prošle sedmice. Teniserke nisu bile baš zadovoljne "jer nije bilo odgovora na diskriminaciju koju osjećamo po pitanju naših ljudskih prava".

Hoće li moći igrati na Wimbledonu?

Čelnici All England Cluba službeno su 31. marta objavili da će se ruski i bjeloruski igrači moći natjecati na 'Grand Slamu' na travi nakon što je njihovo prisustvo na prošlom izdanju bojkotovano.

Ta odluka naravno izazvala je bijes ukrajinskih tenisera i teniserki, koji smatraju da ruski i bjeloruski predstavnici trebaju biti u potpunosti izbačeni.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Slava Rusiji
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi