Karikatura Serene Williams izazvala lavinu komentara: Autor optužen za seksizam i rasizam
(Foto: EPA)

Imao je svoje viđenje skandala na US Openu

Karikatura Serene Williams izazvala lavinu komentara: Autor optužen za seksizam i rasizam

M. Šljivak

Australski karikaturista Mark Knight našao se na udaru javnosti zbog karikature američke teniserke Serene Williams.

On je u novinama Herlad Sun objavio karikaturu u kojem je predstavio svoje viđenje finala US Opena u kojem je Serena napravila skandal sa sudijom Carlosom Ramosom.

Njegova karikatura predstavlja Serenu kao ljutu debelu teniserku koja skače okolo i razbija reket, dok sudija u stolici na drugoj strani moli japansku teniserku Naomi Osaku da joj pusti meč.

Odjednom su sa svih strana svijeta stigle osude za seksizam i rasizam prema Williamsovoj, ali i prema Osaki koju je Knight predstavio kao malu mršavu ženu sa plavom kosom, iako ona izgleda potpuno drugačije.

"Samo sam prikazao njeno ponašanje na terenu. Nemam ništa protiv nje, šampionka je i nacrtao sam je onakvu kakva jeste. Ne postoji ništa rasističko u svemu", rekao je Knight.

Da li je australski karikaturista pretjerao, prosudite sami...

Top Komentari

DeroVolk
Osvrnes se kritički na nesto odmah ti priljepe ovakve atribute tipa sexista. Svaka cast na karikaturi i Osaki na pobjedi.
18 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi