Teniserka s hidžabom poražena u historijskom meču, a zatim je poslala snažnu poruku

Upornost i želja

Teniserka s hidžabom poražena u historijskom meču, a zatim je poslala snažnu poruku

H. Zilić

Teniserka iz Irana Meshkatolzahra Safi prva je priča Australian Opena.

Pomenuta teniserka je zaustavljena u drugom kolu juniorskog dijela turnira od Sofije Costoulas iz Belgije, ali njen rezultat će itekako ostati urezan u teniskom svijetu. Meč protiv Costoulas je bio historijski za ženski tenis, ali iranski sport.

Iranka je postala prva teniserka s hidžabom koja je nastupila na Grand slamu turniru, ali i prošla u drugo kolo, gdje je i zaustavljena od pomenute Costoulas.

Njena sportska priča je itekako zanimljiva, a iako je Iran jedna od većih azijskih zemalja, nema adekvatan teniski teren pa je svoj prve tniske korake naučila na zemlji ne improvizovanom terenu.

"Gledala sam jednom meč Rafaela Nadala i bilo je dosta uzbuđenja, borbe i svidio mi se tenis kao sport. Rekla sam mami da imam želju da i ja probam taj sport", rekla je Safi i dodala:

Oglasi

"U početku je mama bila zbunjena, kao i ostali jer nismo u svojoj zemlji imali adekvatan teniski teren, obzirom da tenis kao sport nije poznat u Iranu gdje su najpopularniji fudbal, košarka, odbojka, borliački sportovi. Ali s vrema na vrijeme uz želju i trud uspjela sam doći i do Toura, a tamo sam upoznala mnoge igračice, trenere i vidjela šta znači biti dio profesionalnog sporta."

Na kraju su i Safi upitali kako je mogla igrati sa hidžabom na melburnskim vrućinama?

"Ako vam u životu kažete da ništa nije moguće, onda vi dokažite da itekako jeste. Nisam slušala druge, samo sam vjerovala u svoje snove."

Inače, Meshkatolzahra Safi trenutno 74. teniserka svijeta na juniorskoj WTA listi, a uskoro bi je mogli gledati i na turnirima u seniorskoj konkurenciji.

Promo

Top Komentari

Erikdier21
Ovo ako je hidzab ja sam onda evlija
7 1
Rizva17
Ne smije se vidit kosa,dzaba nosi hidzab ako nije po pravilima islama.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi