"Moj Marin više nije mogao napredovati u BiH, Hrvatska nam je ponudila bolje uvjete"
Zdenko je otac trećeg tenisera svijeta i tenisera koji je igrao tri Grand Slam finala. On se nada da će njegov Marin u budućnosti napasti prvo mjesto na ATP listi.

Otac Marina Čilića za SportSport.ba

"Moj Marin više nije mogao napredovati u BiH, Hrvatska nam je ponudila bolje uvjete"

Marin Čilić je treći teniser svijeta i krajem januara ove godine nije bilo ponosnijeg oca na svijetu od Zdenka. Iako je Marin izgubio finale Australian Opena od Rogera Federera, nije sramota biti u egalu sa najvećom legendom ovog sporta i biti jedini teniser koji mu je 'otkinuo' set, a Marin je otkinuo dva na prvom Grand Slamu sezone. 

Sada, deset dana nakon turnira, Marinov otac Zdenko hladne glave kaže da Marin može napasti mjesto broj 1 na ATP listi. Ispred njega su Roger Federer i Rafael Nadal, ali obzirom na godine (Marin ima 29, a pomenuti dvojac je davno prešao broj 30), Zdenko smatra da su njih dvojica na dohvat ruke.

Podsjetimo, za sada je samo jedan hrvatski teniser (Goran Ivanišević) bio ispred Marina na ATP listi i to davne 1994. godine kada je Goran bio drugi reket svijeta. U međuvremenu i Ivan Ljubičić je bio treći, baš kao danas Marin, ali nikada niko se nije popeo na sami vrh. 

U razgovoru za SportSport.ba, Zdenko Čilić je prije svega poručio da je ponosan na sina, ali dotakao se i bh. tenisera Damira Džumhura za kojeg kaže da u budućnosti može ući među deset najboljih tenisera svijeta.

Marin je rekao da su iza njega dvije najbolje sedmice u karijeri. Kako vi sada, deset dana nakon Australian Opena, gledate na njegov nastup?

"Prije svega, ja sam i poslije Australian Opena rekao da sam ponosan i da svi njegovi fanovi trebaju biti zadovoljni i ponosni jer je pružio što može. Međutim, malo sreće, malo okolnosti i eto...Federer je zaista pokazao jednu vrhunsku tenisku jednostavnost. Mislim da je bio perfektan. Jako smo sretni i zadovoljni s onim što je Marin pokazao. Sad su se stvari stabilizirale. Marin je sada staloženiji, smireniji i hladnije glave. Mislim da je spreman i napasti broj 1", započinje Marinov otac.

Vaš sin je sada treći teniser svijeta, baš kao nekada Ivan Ljubičić. Ispred njega su Federer i Nadal, baš kao što su bili ispred Ivana. Ljubičić je tada rekao da nikada neće prestići Nadala i Federera, jer su oni vanzemaljci. Može li to uspjeti Marin?

"Vidite, vremena su se malo promijenila. Federer i Nadal su sada nešto drugo u odnosu na prije nekoliko godina. Mislim da su Marinu na dohvat ruke i mislim da to on može. Ali, opet, oni su zaista fenomenalni, ali mislim da vrijeme svoje čini, mlađi dolaze na scenu. Ja mislim da je, što se toga tiče, Marin u prednosti u ondnosu na njih dvojicu. Da li će ih prestići ove godine, ja se zaista nadam...A, da li će to biti, teško je reći.

Marin je tokom karijere igrao tri Grand Slam finala, a jedan je osvojio. Šta mislite na kojem broju se može zaustaviti obzirom da ima tek 29 godina, a Federer sa 36 osvaja Grand Slam titule?

"Evo, kako i vidite i po nekim našim igračima kao što su Džumhur i ostali koji Marina slijede, pomjerila se ta granica u godinama. Vrlo je teško za mladog igrača da se probije, vrlo teško. Sada su tridesete godine postale najzrelije u tenisu i to pokazuje Federer. Evo i Ivo Karlović ima 38 ili 39 godina i još uvijek igra veoma visok nivo tenisa. Granica se u tenisu pomjerila u godinama i ja se nadam da je Marin tek stasao i razvio se i da može krenuti još prema gore".

Obzirom da ste iz Međugorja, vjerovatno sa posebnom pažnjom pratite i igre bh. tenisera Damira Džumhura. Damir je trenutno 30. teniser svijeta, šta mislite koji su njegovi dometi?

"Ja Damira pratim cijeli život, kao i ostale ternisere iz BiH. S njima sam jako vezan i jako se puno susrećemo i prijatelji smo. Damir može puno. Dakako, njegova konstitucija mu ne dozvoljava da uđe među pet igrača, ali sigurno će napasti 10 najboljih, ja se barem nadam i želio bih to. Damir je fenomenalan. Pokazao je to, sada je tek stvarno stasao. Ja se iskreno nadam da će on jednog dana biti među 10 najboljih".

Marin je kao dijete zabilježio i jedan nastup za reprezentaciju BiH, ali na kraju se odlučio da zaigra za Hrvatsku jer mu je ta zemlja ponudila mnogo bolje uslove. Mislite li da bi Marin danas bio treći teniser svijeta da je ostao nastupati pod zastavom BiH?

"U tim ranim počecima, mi smo bili inicijatori da osnujemo Tenis savez BiH, zajedno sa Dodigom. Tada smo krenuli da se udružimo i da nastupimo zajednički i to je jako dobro funkcioniralo. Već se u ranoj fazi vidjelo da imamo jako puno talentiranih tenisera, među njima i Marin i još neki teniseri iz Sarajeva i Tuzle. Marin je igrao za tenisku reprezentaciju BiH. To je bio uzrast do 14 godina, a Marin je imao 12. Tada je za Srbiju igrao Đoković. Ali, u tom momentu se moralo krenuti dalje. Jasno je bilo da on više ne može ostati u BiH, ako želi napredovati i ako želi ići rame uz rame sa najbojima. To je bilo nemoguće u BiH. U Hrvatskoj smo dobili bolje uvjete i mislim da se nisam prevario. A, iz ove perspektive je teško reći da li bi on danas bio treći na svijetu. Svako ima svoj put, a mi smo izabrali taj put i mislim da nismo pogriješili", zaključio je na kraju razgovora Marinov otac.

Marinov odmor nakon Australian Opena nije trajao dugo i čekao ga je Davis Cup. Skupa sa kolegama iz reprezentacije uspio je da izbaci Kanadu i da se plasira u četvrtfinale gdje njega i kolege očekuje dvoboj protiv Kazahstana. Veoma će brzo početi i turniri iz Masterse serije u Miamiju i Indian Wellsu gdje se od Čilića također očekuju veliki rezultati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije