Je li ovo jasan pokazatelj koliko je sport nejednak u muškoj i ženskoj konkurenciji?

Zanimljiv podatak

Je li ovo jasan pokazatelj koliko je sport nejednak u muškoj i ženskoj konkurenciji?

Eldar Ganibegović

Nedavno je završen prvi Grand Slam turnir u sezoni, Australian Open.

Pobjednik u muškoj konkurenciji bio je Rafael Nadal, dok je trofej u ženskoj podigla domaća teniserka i prva teniserka svijeta, Ashleigh Barty.

Zanimljiv je podatak o tome koliko je vremena i jednom i drugom bilo potrebno da stignu do trofeja, odnosno koliko su sati proveli igrajući ovaj turnir.

Naime, razlika je nevjerovatna.

Nadal je na terenu proveo nešto više od 22 sata, dok je Barty igrala manje od osam sati. Razlika je ogromna i možda i veliki pokazatelj o tome kolika je razlika između muškog i ženskog sporta.

Naravno, u prilog tome da je Nadal duže igrao ide i to što se u muškoj konkurenciji na Grand Slam turnirima igra na tri dobijena seta. 

Nadal je odigrao ukupno 27 setova da bi stigao do trofeja, dok je Barty sedam puta slavila bez izgubljenog seta i s 14 setova došla do naslova.

Podsjetimo, pred Barty su redom padale Tsurenko, Bronzetti, Giorgi, Anisimova, Pegula, Keys i Collins, dok je Nadal izbacio Girona, Hanfmanna, Khachanova, Mannarina, Shapovalova, Berrettinija i na kraju Medvedeva.

Top Komentari

makelele
Cista diskriminacija muskaraca
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi