Noćna mora za Nicka Kyrgiosa - zvanično je uklonjen sa ATP liste

Australac u očaju

Noćna mora za Nicka Kyrgiosa - zvanično je uklonjen sa ATP liste

Edmir Škorić

Australski teniser grčkih korijena, Nick Kyrgios, posljednji je put na terenu bio 13. juna, kada je izgubio u prvom kolu ATP turnira u Stuttgartu. To mu je ujedno bio i jedini nastup ove sezone.

U februaru je Kyrgios bio 19. na ATP listi i niko nije očekivao da će se na terenu pojaviti samo jednom tokom godine.

No, nakon završnog turnira u decembru imao je dosta problema s koljenom, koje je na kraju morao da operiše.

Morao je da se povuče i sa Australian Opena. Planirao se vratiti za Wimbledon, gdje je prošle godine izgubio u finalu od Novaka Đokovića, ali mu je planove poremetila povreda ručnog zgloba zbog koje do sada nije igrao.

Posljednje poene Kyrgios je postigao na prošlogodišnjem Japan Openu, gdje je u drugom kolu savladao Kamila Majchrzaka sa 3:6, 6:2, 6:2. Potom je u četvrtfinalu trebalo da se suoči sa Taylorom Fritzom, ali je izgubio meč.

Oglasi

Tako je prošla godina tokom koje Australijanac nije uspio da osvoji nijedan bod na rang listi, što znači da je u ponedeljak i zvanično skinut sa liste. Ovo mu se nije desilo više od decenije.

11. oktobra je na Instagramu objavio materijal koji prikazuje jedan od njegovih treninga. Stoga možemo zaključiti da će se uskoro vratiti konkurenciji.

Želio bi to sam učiniti u januarskom Australian Openu, u kojem može nastupiti zahvaljujući bodovima sa ATP zaštićene rang liste, koja štiti navedene igrače koji ne mogu igrati zbog povrede duže od šest mjeseci.

Kyrgios nije jedini vrhunski teniser koji bi zbog zdravstvenih problema mogao ispasti sa ATP rang liste.

Bivši lider te liste Rafael Nadal posljednji je put izašao na teren na prvom ovogodišnjem Grand Slamu, pa ima manje od tri mjeseca da se vrati u igru ​​i tako ostane među nabrojanim igračima.

Trenutno je vodeći na ATP listi Novak Đoković sa 11.045 bodova, a iza njega je Carlos Alcaraz sa 8.805 bodova, dok slijede Daniil Medvedev, Jannik Sinner, Andrej Rubljov, Hoger Rune, Stefanos Tsitsipas, Carpes Ruud, Alexander Zverev i Top 10 zaključuje Amerikanac Taylor Fritz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi