Povreda Alcaraza upropastila čudesan obračun: Novak Đoković u finalu Roland Garrosa!
Španski teniser se u trećem setu povrijedio i više nije imao nikakve šanse da ugrozi Novaka Đokovića (Foto: EPA)

Srbin će loviti rekordni Grand Slam

Povreda Alcaraza upropastila čudesan obračun: Novak Đoković u finalu Roland Garrosa!

M. Šljivak

Novak Đoković plasirao se u finale Roland Garrosa nakon što je u današnjem polufinalu savladao mladog Španca Carlosa Alcaraza s 3:1, po setovima 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Veliki obračun pokvarila je povreda 20-godišnjeg španskog tenisera koja se desila u trećem setu i Novak je lakše od očekivanog riješio meč u svoju korist i ide u finale.

Fenomenalan tenis igrali su Novak Đoković i Carlos Alcaraz sve do povrede mladog Španca početkom trećeg seta. To je bio i ključni trenutak na meču i srpski teniser će imati priliku da dođe do rekordnog 23. Grand Slam naslova.

Nervozno je mladi Španac ušao u meč i Đoković je iskusno to koristio. U četvrtom gemu fenomenalnim poenom pravi break i dolazi do prednosti koju je u sedmom gemu uspio odbraniti spasivši tri break lopte usprkos velikom padu kojeg je imao na prvom servisu.

Đoković je uspio sačuvati prednost iako je Alcaraz imao još jednu šansu da vrati izgubljeni servis i koristi drugu set loptu i osvaja prvi set sa 6:3.

Fenomenalan tenis igrao se i u nastavku. Drugi set donosi sigurnu igru na servisu za obojicu sve do osmog gema kada Alcaraz uzima break Đokoviću, no Srbin je odmah uzvratio i ušlo se u zaista zanimljivu završnicu drugog seta u kojoj je publika bila konstantno na nogama.

Oglasi

Viđeno je dosta vrhunskih poteza. Novak u 10. gemu spašava tri set lopte, ali Alcaraz ipak u 12. gemu dolazi do breaka i osvaja drugi set sa 7:5, te poravnava rezultat na 1-1 u setovima.

Treći set donosi popriličan problem Alcarazu. U drugom gemu doživio je povredu i odabrao je da mu odmah bude ukazana medicinska pomoć i po pravilima mu je oduzet gem. Đoković je potom potvrdio 'break', a Alcaraz je vidljivo imao ogromne probleme s povredom.

To je Novak maksimalno koristio. Lagano je osvojio treći set sa 6:1, Alcaraz očekivano ovog puta uzima 'regularni' medicinski time out i pokušavao se oporaviti za nastavak meča.

Oglasi

Imao je Španac break šansu na otvaranju četvrtog seta. Međutim, Novak je uspio da se spasi, a zatim je ponovo krenuo u dominaciju i povrijeđeni Alcaraz mu nije mogao parirati na pravi način.

Odlučio je ipak kako-tako završiti meč. Naravno, nije imao šanse protiv zdravog Đokovića, iako je imao nekoliko vrhunskih poteza i uzeo jedan gem, pa je četvrti set Srbin dobio sa 6:1 i s ukupnih 3-1 dolazi do pobjede.

U finalu će Đoković igrati protiv boljeg iz meča Casper Ruud - Alex Zverev i imat će veliku šansu postati čovjek s najvećim brojem Grand Slamova u historiji.

Roland Garros, polufinale:

Đoković - Alcaraz 3:1 (6:3, 5:7, 6:1, 6:1)

Top Komentari

user1676293618
Jedini nacin kako je mogao doci do finala je da se ovaj povrijedi
3 4
user1596891057
Svaka čast ali da nije bilo povrede ko zna šta bi bilo,svakako će izgubiti u finalu...
2 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi