Ponekad nedjeljom Bašić igra finale

Nekad Kiseljak i Prijedor, danas...

Ponekad nedjeljom Bašić igra finale

Edmir Škorić

Mirza Bašić danas ima priliku da osvoji prvi ATP naslov u karijeri, a posljednja prepreka na tom putu je Rumun Marius Copil.

Ako ste pobornik logike, onda biste mogli zaključiti da će Bašić biti u prednosti nad Copilom i da ima velike šanse da osvoji naslov u Sofiji. Zašto, kako? Savladao je Philippea Kohlschreibera i Stana Wawrinku, glavne favorite u Sofiji, pa zašto ne bi "jednog" Copila?

Naravno, motiv nikada nije bio veći, u pitanju je mogućnost osvajanja prvog ATP naslova, 90.000 eura novčane nagrade, proboja na veliku scenu dodatnim plasmanom na listi najboljih tenisera i ono nekako najvažnije - stekla bi se velika doza samopouzdanja i Mirza bi konačno shvatio je samo nebo granica i da može sve ono o čemu je maštao.

Upravo je ta psihička barijera najveći problem za tenisere na ovim prostorima, posebno u "maloj" Bosni i Hercegovini. Koliko puta se dešavalo da Mirza razbije renominiranog protivnika, pa ga već nekoliko dana kasnije nadigra anonimus. Nekada se izgori u želji da se dobije, nekada nedostaje motivacije, a nekada se prelako shvati rival.

Danas ne bi trebalo da se desi ništa slično, danas Mirza mora da odigra kao jučer i da postane drugi teniser iz BiH koji se okrunio ATP naslovom (Damir Džumhur ih je osvojio dva, oba u Rusiji). Mora, nadamo se da hoće, ali tenis je individualni sport, malo dekoncentracije i malo više grešaka može da bude kobno.

Da se u dječaku nazire neki talent moglo se uočiti na juniorskom Wimbledonu 2008. godine. Tada je Bašić započinjao profesionalnu karijeru i u konkurenciji parova s Kinezom Wu Dijem došao je do polufinala. Osvajao je sedam Futures turnira, a 2015. godine prvi od dva Čelendžer turnira. Jedan je osvojio u Recenatiju, drugi dvije godine kasnije u meksičkoj Guadalajari. Igrao je polufinale ATP turnira, ali je izgubio od sunarodnjaka Džumhura prošle godine.

Iskustva je skupljao na terenima u Kiseljaku, Zagrebu, Prijedoru, Novom Sadu... Imao je Mirza razne periode u karijeru, čestih uspona i padova, ali se nekako uvijek trudio ostati u igri. Iako nije imao posebnu pomoć države, niti sponzore, pa nekada ni pravu podršku Mirza je gurao kroz trnje i tražio zvijezde. Gubio finala u Wroclavu, Yokohami, Recanatiju, Bresciji, pa neka druga dobijao. Čas je bio na dobrom putu, čas bi krenulo sve nizbrdo. Nezaustavljivo bi padao, no onda opet krene iznova, pa dođe blizu Top 100, pa padne...

U svom tom ludilu 26-godišnji Sarajlija je ostajao čvrsto na nogama, s vjerom da će uspjeti. Inače, tenisom se počeo baviti kao šestogodišnjak rekavši kako je to "najbolji način da ne ostaneš na ulici poslije rata u Bosni".

Evidentno je da 2018. godina djeluje obećavajuće za Bašića, koji je protiv Stana Wawrinke jučer pokazao da može dobro koristi servis, da je odlučan i hrabar napasti i velike tenisere poput Wawrinke i da uistinu posjeduje veliki teniski talent. Uspio je da uđe u Top 100 i ima isklesan put prema Top 50, gdje se već neko vrijeme nalazi u njegov prijtatelj Damir Džumhur.

Što se njegovog današnjeg rivala tiče, Copil je godinu dana stariji i također čeka svoj prvi naslov, pa je to znak da bi Mirza trebao da bude oprezan i da ozbiljno shvati vjerovatno isto tako dobro motivisanog Rumuna, koji ima 24-37 omjer pobjeda i poraza na ATP turnirima.

Ponekad nedjeljom naš Mirza igra finale. Nekad igrao u Prijedoru i Kiseljaku za koji dinar, danas za 90.000 eura i prvi veliki naslov. Nema šta da izgubi, dobio je već puno onog dana kada je počeo da se bavi tenisom. Sve dodatno je bonus. 

O Mirzi

Njegov tac Ejub je doktor, majka Vesna također je doktorica i njih dvoje, uz brata Damira, znaju koliko se ovaj stvari odrekao da jednog dana igra finale na ATP Touru.

Jučer je savladao Stana Wawrinku, bivšeg Grand Slam prvaka, pa mu je to ujedno najveća pobjeda u karijeri. Idol mu je Roger Federer, navija za Manchester City, obožava tvrdu podlogu i Australian Open.

Susret Bašića i Copila na programu je od 16 sati uz direktan prenos na Areni Sport.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi