Velika napetost nakon meča ruske i ukrajinske teniserke, ali na taj scenarij svi su već bili spremni

Rat je uzeo velikog maha

Velika napetost nakon meča ruske i ukrajinske teniserke, ali na taj scenarij svi su već bili spremni

E. Škorić

Zbog rata u Ukrajini, ruske, bjeloruske i ukrajinske teniserke su u svađi, a novi skandal dogodio se sinoć u Miamiju neposredno nakon završetka jednog od mečeva superjakog Masters turnira.

Nije to bila jedna od najboljih utakmica dana, ali je pobudila velika očekivanja. Ovog su se četvrtka Ruskinja Anastasia Potapova i Ukrajinka Marta Kostyuk sastale u meču drugog kola Miami Opena, u dvoboju koji je očekivano bio obilježen napetostima.

Ruska invazija na Ukrajinu uništila je odnos između sportista iz ovih zemalja, a naročtio smo svjedoci toga na teniskim turnirima.

Potapova je bila uvjerljiva protiv svoje protivnice iz Ukrajine, koju je savladala vlro lako sa 6:1, 6:3, ali kraj meča donio je nimalo prijatnu scenu - Kostyuk je odbila da pozdravi svoju rivalku i odmah je otišla do svoje klupe spremajući stvari za brzi izlazak s terena.

"Htjeli smo sastanak s upravnim odborom Teniske federacije i nismo ga imali. Nema odgovora, ništa, samo tišina", žalila se Kostyuk medijima nakon utakmice.

Oglasi

Prošle sedmice njena sunarodnjakinja Lesia Tsurenko izjavila da je nekoliko ukrajinskih igračica podnijelo isti zahtjev. Povukla se neposredno prije susreta s Bjeloruskinjom Arynom Sabelenkom u Indian Wellsu, kasnije rekavši da je pretrpjela "napad panike" nakon razgovora s čelnikom WTA o posljedicama ruske invazije na njenu zemlju.

Kostyuk (38. na svijetu) odbila je govoriti o pitanjima koja su ona, Tsurenko i drugi sunarodnjaci htjeli pokrenuti s organizacijom. "Prije utakmice mislim da nije dobro razgovarati o tome", poručila je.

Potapova, koja je ovaj put nadigrala Ukrajinku, ranije je izazvala veliku pažnju jer je na teren izašla u dresu ruskog velikana Spartaka iz Moskve, za koji je kazala da navija od malih nogu, ali njen gest su mnogi protumačili kao očitu provokaciju.

Iskoristila je situaciju da na bilo kakav način promoviše svoju zemlju kada već nije mogla da se pojavi u ruskim bojama, koje su zabranjene na većini sportskih takmičenja.

Prošle sedmice Aryna Sabalenka je priznala da "postoji velika napetost" između Rusa i Bjelorusa, s jedne strane, i Ukrajinaca, s druge strane.

"Očito je da postoji napetost, mi nismo prijatelji, mi smo trenutno u ratu" dodala je mlada Ukrajinka Kostyuk, koja je osvojila svoj prvi WTA naslov u Austinu ranije ovog mjeseca, pobijedivši u finalu Ruskinju Varvaru

Upitna je li sposobna ignorirati rat kad je na terenu, Kostyuk je odgovorila: "Ovisi o danu. Mislim da je bolje izbjegavati bilo kakve vijesti, jer već godinu dana većina vijesti koje primam su užasne i loše".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti