Federer odbio sponzorski ugovor od 10 miliona dolara, a nakon toga zaradio čak 600 miliona dolara

I za biznis je pravi "doktor"

Federer odbio sponzorski ugovor od 10 miliona dolara, a nakon toga zaradio čak 600 miliona dolara

E. Čaušević

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Roger Federer pokazao je još jednom da se odlično snalazi u ulozi biznismena jer je odbijanjem sponzorskog ugovora zaradio bogatstvo.

Federer je jedan od najplaćenijih sportista svih vremena, a iako već ima 40 godina zarađuje ogroman novac od spozorskih ugovora. Švicarac je bio glavna tema Joea Pompliana koji radi za magazin Huddle Up i otkriva koliko sportisti zarađuju.

Njegova glavna tema ovaj put bio je Federer koji je u svojoj karijeri zaradio ogroman novac, ali i dalje to radi iako igra sve manje i manje što se tiče teniske karijere.

Federer je čak 20 godina bio pod sponzorskim ugovorom s Nikeom i sve je iznenadio kada je nedavno odbio mogućnost da produži ugovor sa američkom kompanijom.

Švicarac je s Nikeom imao ugovor prema kojem je zarađivao 10 miliona dolara, ali je odbio da produži saradnju. Nakon što je napustio Nike on je sve šokirao odlukom da potpiše desetogodišnji ugovor s kompanijom Uniqlo.

Međutim, Federer će za desetogodišnji ugovor dobiti čak 300 miliona dolara, a što je najvažnije u ugovoru nema klauzula oko toga da će isti biti prekinut ako se penzioniše, te također da ugovor važi samo za odjeću koju nosi, a ne i obuću.

Oglasi

Nakon što je potpisao ugovor nastavio je nositi patike Nike i to besplatno, a onda je otkrio brend "On Running" dok je trenirao nakon čega je s ovom kompanijom potpisao dionički ugovor i postao je globalni ambasador ovog švicarskog brenda.

Prema pisanju medija Federer u ovoj kompaniji ima 3% dionica, a nakon dvije godine otkriveno je da ovaj brend vrijedi čak deset milijardi što znači da je Federerov udio na osnovu dionica čak 300 miliona dolara.

Zahvaljujući pametnim potezima s sponzorskim ugovorima Federer je prošle godine kupio vilu koju je platio čak 90 miliona dolara, a od teniskih turnira u tom periodu inkasirao je "samo" 300.000 dolara.

Zbog novca koji zarađuje Federer je sedmi najplaćeniji sportista na svijetu. Treba istaći da je potrošio čak 15 miliona dolara da otvori više od 80 škola širom Afrike što je zaista sjajan potez.

Kako je Pompliano na kraju teksta naveo: "To nije loše za 40-godišnjeg tenisera...".

Promo

Top Komentari

user1582456981
Gospodin u svakom smislu te rijeci
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi