Da i njih malo sreća pogleda: Velike vijesti za Ruse i Bjeloruse

Francuzi "imali milosti"

Da i njih malo sreća pogleda: Velike vijesti za Ruse i Bjeloruse

Eldar Ganibegović

Prvi turnir koji je odlučio da suspenduje ruske i bjeloruske tenisere je Wimbledon, treći Grand slam sezone. 

"Postoje i sugestije da bi Otvoreno prvenstvo Francuske moglo biti pod političkim pritiskom da se igračima iz Rusije i Bjelorusije zabrani učešće sada nakon što su predsjednički izbori završeni. S obzirom na to da ATP i WTA održavaju sastanke odbora, pred nama je zanimljiva sedmica", na Twitteru je nedavno napisao novinar Stuart Fraser.

Ipak, Francuzi nisu bili tako rigorozni pa će ruski i bjeloruski teniseri i teniserke zaigrati na drugom Grand slamu sezone uz pridržavanje pravila striktne neutralnosti. 

U Parizu će tako zaigrati Daniil Medvedev, svjetski broj dva i finalista Australian opena, Andrey Rublev (8. na svijetu), Aryna Sabalenka (četvrta igračica svijeta), Anastasija Pavljučenkova (15. WTA), Victoria Azarenka (bivša broj jedan, danas 18. na WTA listi).

Novak Đoković protiv suspenzije Rusa i Bjelorusa

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković nije pozdravio odluku Wimbledona.

"Kada kažem politika, ima je u sportu. Rukovodeća tijela i organizacije, strukture su tu. Politika je generalan termin. Ne valja kada se politika na višem nivou miješa u naš sport. Stojim pri onom što sam rekao, nema potrebe za suspenzijom sportista, posebno tenisera", rekao je Đoković i dodao:

"Ne vidim kako oni doprinose bilo čemu što se dešava u ratu. U tenisu imamo pravilo da nema diskriminacije: Pravilo je da se igra po rankingu, ne nacionalnosti. Wimbledon je to prekršio. ATP i PTPA su izašli sa izjavama, a ja sam to podržao."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti