Skandal na Roland Garrosu: Dvojica poznatih tenisera igrali za kladionice, snimak kruži internetom

Veliki broj uplata u drugom setu

Skandal na Roland Garrosu: Dvojica poznatih tenisera igrali za kladionice, snimak kruži internetom

Edmir Škorić

Kako javlja ugledni francuski list L'Equipe, u četvrtak navečer je francuska policija obaviještena o mogućnosti dogovora jednog nedavno odigranog meča na Roland Garrosu.

Turnir u Francuskoj tek će da počne za dva dana, ali se uveliko igraju kvalifikacije za jedan od najprestižnijih turnira. No, prije početka turnira glavnog dijela turnira odjeknula je vijest o namještenom meča, a policija uveliko radi na ovom slučaju.

Riječ je o meču između izraelskog tenisera Dudija Sele i Šanca Bernabea Zapate Mirallesa. Oni su se sastali 16. maja u kvalifikacijama. Veteran Sela (37) poražen je sa 6:3, 6:0 od Mirallesa, a sada se uveliko sumnja u regularnost ovog duela.

U prilog tome ide i nesrazmjerno veliki broj uplata na ovaj meč. Uostalom, čini se da su oba tenisera uveliko igrala za kladionicu, što pokazuje i jedan od poteza s meča, a neki snimci kruže internetom.

Kako prenosi L'Equipe, riječ je konkretno o drugom setu meča koji je Španac dobio sa 6:0. A upravo se za njegovo vrijeme pojavio vrlo velik broj online oklada, većinom s Kpira, Armenije i Ukrajine. Slučajem će se baviti francuska vlast koja se bori protiv nepravilnosti povezanih s mogućom korupcijom.

Prema mišljenju stručnjaka, sam meč je izgledao čudno, a spomenuti Sela kao da nikada nije ni igrao tenis, barem ako govorimo o drugom setu. Bio je potpuno nemoćan i nije pokazivao nikakvu želju u drugom setu.

Tenis posljednjih godina pogađaju razni kladioničarski skandali, a na Rolland Garrosu već su viđene slične stvari. Ruskinja Jana Sizikova je optužena da je 2020. godine igrala mečeve za kladionice, mada je kasnije najavila da će podnijeti tužbu za klevetu.

S obzirom da se radi o individualnom sportu, nije teško kladioničarskoj mafiji dogovoriti ishode mečeva, ali ipak to ne očekujete na prestižnim tzv. velikim turnirima već na onim nižih kategorija.

Top Komentari

Jednostavno rjesenje je ukinuti bilo koje teniske meceve ili bilo koji individualni sport na kladionicarskim listicima i problem je rjesen.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi