Gazprom organizuje teniski spektakl u Rusiji, među "plaćenicima" i dva Srbina

Ko je sve "izdao"?

Gazprom organizuje teniski spektakl u Rusiji, među "plaćenicima" i dva Srbina

Edmir Škorić

Rusi spremaju organizaciju revijalnog teniskog turnira na kojem će se pojaviti neki vrhunski teniseri, što iz Rusije, što iz inostranstva.

Unatoč svim dešavanjima i spoznaji da je Rusija napala Ukrajinu u ratu koji i danas traje, to nije spriječilo Ruse da organizuju sportske manifestacije, a ni neke inostrane igrače da im se odazovu na poziv, što je razbijesnilo javnost širom Evrope, a pogotovo Ukrajince.

Prije napada na Ukrajinu, Rusi su bili aktivni u tenisu i organizovali su nekoliko turnira po sezoni, među kojima i one najpoznatije u Sankt Peterburgu i Moskvi. Nakon invazije, međutim, ta im je mogućnost uskraćena. Unatoč svemu, oni ne odustaju i organizuju prijateljske turnire i pozivaju vrhunske igrače.

Mnogi odbijaju, ali ima i onih koji, primamljeni novcem, pristaju na ponudu. Prema jednom ukrajinskom teniskom portalu, 13 vodećih tenisera, uključujući i one izvan Rusije, nastupit će tokom turnira, čiji će glavni sponzor biti naftni gigant Gazprom, koji je navodno i sam učestvovao u jačanju ruskih snaga u napadu na Ukrajinu.

Oglasi

Portal je objavio i službenu grafiku koja promoviše turnir. Događaju će, između ostalih, prisustvovati: Roberto Bautista-Agut, Adrian Mannarino, Julia Putintseva, Alexander Bublik, Viktorija Tomova, Laslo Đere, Dušan Lajović, Karen Kačanov, Veronika Kudiermietova, Anastasija Potapova, Aleksandr Shevchenko i Jasmine Paolini.

Dakle, među "plaćenicima" su i dva tenisera iz Srbije, nekoliko Rusa, ali i teniser iz Francuske, Italije, Španije...

Iako vlasti WTA i ATP ne organizuju službene turnire u Rusiji, nisu isključile državljane zemlje Vladimira Putina iz takmičenja. Dobili su samo zabranu igranja pod svojom zastavom.

Također ne mogu slušati državne himne. Hoće li teniske vlasti na bilo koji način odgovoriti na apel Ukrajinaca i hoće li po tom pitanju poduzeti odlučne korake, pa zabraniti revijalni turnir, saznat ćemo u narednim sedmica.

No, sve su prilike da će Rusija biti domaćin teniskog turnira sa nekim poznatim teniserima i teniserkama, kojima ne smeta to što je Rusija napala Ukrajinu sa željom da joj oduzme dobar dio teritorija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi