Počinje završnica skijaške sezone: Borba za globuse i historijski nastupi Elvedine Muzaferije
FOTO: EPA

Utrke u Sallbachu

Počinje završnica skijaške sezone: Borba za globuse i historijski nastupi Elvedine Muzaferije

H. Zilić

Skijaška sezona stigla je do samog kraja, a naredna dva vikenda u austrijskom Sallbachu očekuju nas završna uzbuđenja i završnica u četiri discipline u obje konkurencije.

Prvi vikend ispred nas 16. i 17. marta rezervisan je za tehničke discipline, tako da ćemo gledati završnicu u veleslalomu i slalomu i za skijaše i skijašice.

Što se tiče veleslaloma kod skijaša poznato je već da će Mali kristalni globus osvojiti Marco Odermatt koji je slavio na devet od devet veleslalom ove sezone i ima priliku da u Sallbachu sezonu završi sa perfektnim učinkom u ovoj disciplini.

Kod skijašica je još matemtika u igri. Lara Gut-Behrami ima 745 bodova, a Federica Brignone je skupila 650. Dakle, Gut-Behrami je blizu Malog kristalnog globus u veleslalomu, a Brignone može osvojiti samo ako Gut Behrami odustane, a Italijanka dođe do trijumfa.

U slalomu je sve jasno prije završnice, Male kristalne globuse za ovu sezonu osvojili su Mikaela Shiffrin i Manuel Feller.

Oglasi

U ukupnom poretku Svjetskog kupa Marco Odermatt je ponovo osvojio Veliki krsitalni globus to je bilo jasno sredinom februara, a u Sallbachu ima priliku da sezonu okonča sa preko 2.000 bodova.

U konkurenciji skijašica Lara Gut-Behrami ima 1654 osvojena boda, a Federica Brignone je skupila 1372, tako da je razlika 282 bodva. Gut-Behrami već nakon veleslaloma i matematički može osigurati Veliki kristalni globus.

Četvrti vikend u martu brze discipline

U Sallbachu će 22. i 23. marta biti završnica u brzim disciplinama superveleslalomu i spustu čime će biti definitinvo spuštena zavjesa na ovu skijašku sezonu.

U superveleslalomu Marco Odemratt je blizu Malog kristalnog globus, ima 450 bodova, 81 bod više od Vicnenta Kirchmayra. Kod skijašica Lara Gut-Behrami ima 540, Cornelia Huetter 471, a Federica Brignone 466 bodova, tako da je sve otvoreno prije završnice u Sallbachu, pa ćemo u superveleslalomu gledati najviše uzbuđenja u borbi za Mali kristalni globus.

Drama će biti i u spustu. Kod skijašica Lara Gut-Behrami ima 369 bodova, Stephanie Venier 301, Cornelia Hutter 297, a matematički je u igri i Jasmine Flury sa 275 bodova, Sofia Goggia je skupila 350, ali zbog povrede je neće biti na završnici. Kod spustaša Marco Odermatt ima 552 boda, Cyprien Sarrazin je skupio 510, tako da će to biti sjajan duel na kraju sezonu za Mali kristalni globus u spustu.

Oglasi

Završnica u Sallbachu će biti i historijska za bh. skijanje jer ćemo 22. i 23. marta na završnici superveleslaloma i spusta gledati našu Elvedinu Muzaferiju koja je sjajnim rezultatim izborila završnicu Svjetskog kupa.

Podsjetimo, na završnicu Svjetskog kupa ide po 25 najboljih skijašica i skijaša po plasmanu u sve četiri discipline.

Po prvi put ove sezone završnicu Svjetskog kupa gledamo u dva vikenda, prvi vikend su tehničke discipline, a sedam dana kasnije brze discipline.

Nakon Sallbacha ide pauza malo više od pola godine, a krajem oktobra 2024. godine tradicionalnim veleslalomom u austrijskom Soeldenu počinje nova sezona alpskog skijanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije