Za kraj sezone Daniel Huber izveo (ne)moguć let na Planici, treneri vrisnuli, gledaoci u delirijumu

Šlag na tortu

Za kraj sezone Daniel Huber izveo (ne)moguć let na Planici, treneri vrisnuli, gledaoci u delirijumu

H. Zilić

Završena je sezona u Svjetskom kupu ski-skokova sjajnim letovima na Planici gdje smo jutros gledali drugo individualno takmičenje koje je za kraj sezone donijelo i jedan spektakularan let.

Austrijanac Daniel Huber je sa najmanje kaprije broj 7. i bez pomoći vjetra u prvoj seriji letio 247.5 metara i oduševio je sve u publici, ali i prisutne. Koliko je let bio vrhunski dokazuje i krik austrijski trenera koji nisu mogli vjerovati, a u publici je nastao delirijum.

Huber je let izveo u prvoj seriji, a u drugoj je letio 242 metra i u zbiru imao 487.7 bodova što mu je donijelo trijumf ispred Domena Prevca i Aleksandera Zniszczola. Kompletne današnje rezultate sa Planice pogledajte OVDJE.

Na četvrtom mjestu završio je Stefan Kraft i tako za tri boda izgubio Mali kristalni globus u ski-letovima koji je otišao u ruke Daniela Hubera koji je nakon lošeg početka na kraju imao sezonu karijere posebno u ski-letovima. Huber je na kraju imao 429, a Kraft 426 bodova.

Ranije je poznato da je Stefan Kraft osvojio Veliki kristalni globus u ski-skokovima, a ove sezone Novogdišnju turneju je osvojio Ryoyu Kobayashi. U TOP 10 u SVjetskom kupu još su završili Kobayashi, Wellinger, Hoerl, Peter Prevc, Hayboeck, Forfang, Lindvik, Kos, Paschke. Kompletan poredak Svjetskog kupa za sezonu 2023/2024 pogledajte OVDJE. 

Oglasi

Svjetski kup bio glavni cilj takmičara

U minuloj sezoni nismo imali velikih takmičenja, Svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara, tako da je cijeli fokus takmičara bio na Svjetskom kupu.

.

Titulu u Kupu Nacija osvojila je Austrija ubjedljivo sa 8149 bodova, a na Planici je Slovenija stigla do drugog mjesta sa 5142 boda i Njemačku smjestila na treće mejsto sa 5022 osvojena boda.

Naredna sezona u Svjetskom kupu ski-skokova počinje krajem novembra 2024. godine, a tokom ljeta će se znati i zvaničan kalendar za novu sezonu.

Ovu sezonu je obilježio i kraj karijere Petera Prevca koji se oprostio 24. pobjedom u karijeri do koje je došao u petak upravo na Planici u prvom individualnom takmičenju.

U ovoj sezoni pamtit ćemo i legendarnog Japanca Noriakia Kasaija koji sa 51 godinom na leđima uspio skupiti deset bodova u Svjetskom kupu, a i postao je najstariji takmičar koji je letio preko 200 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi