Legendarni i neuništivi Noriaki Kasai: Našao se u japanskom timu i izveo sjajne skokove

Čovjek uskoro slavi 52. rođendan

Legendarni i neuništivi Noriaki Kasai: Našao se u japanskom timu i izveo sjajne skokove

H. Zilić

Svjetski kup u ski-skokovima nastavljen je timskim takmičenjem u finskom Lahtiju. Dominaciju Austrije prekinula je danas Norveška koja je odnijela trijumf sa 935.2 osvojena boda nakon osam pojedinačnh skokova.

Drugoplasirana je bila Austrija sa 909.5, a trećeplasirana Njemačka sa 883.2 osvojena boda, tako da u vrhu i nije bilo previše iznenađenja.

Podbacila je danas Slovenija koja je završila tek sedmoj poziciji sa 789 bodova, a svi su loše skakali i braća Prevc, Kos i Mogel.

Ipak, prva priča dana bio je nevjerovatni Noriaki Kasai koji je sa 51 godinom na leđima bio u sastavu Japana koji je završio petoplasirani sa 824.7 osvojenih poena

Kasai je imao dva pristojna skoka od 120 i 117 metara na skakaonici čija je K tačka na 120 metara, a veličina 134 metra.

Oglasi

Interesantan podatak je da je Kasai u Lahtiju na istoj skakaonici skakao 1989. godine na Svjetskom prvenstvu kao 17-godišnjak.

Čak 35 godina kasnije Noriaki Kasai je aktivan i skočio je zvanične skokove u okviru Svjetskog kupa.

Legendarni Japanac se pojavio ove sezone u Sapporu gdje je osvjio i jedan poen i postao najstariji osvajač bodova u historiji zimskih sportova. Forma nije toliko loša za čovjeka u šestoj deceniji života pa su Japanci odlučili da bude dio tima i u Lahtiju.

Noriaki Kasai je rođen 6. juna 1972. godine u Hokkaidu. Prvi sok je izveo kao 12-godišnjak 1984. godine, a u zvaničnim skokovima debitovao je 1988. godine kao 16-godišnjak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi