Elvedina Muzaferija kreće po nove bodove: Startni broj nije dobar, ali forma je sjajna
FOTO: EPA

Utrka superveleslaloma u Crans Montani

Elvedina Muzaferija kreće po nove bodove: Startni broj nije dobar, ali forma je sjajna

Haris Zilić

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (24) oduševila je jučer skijaški svijet osvajanjem četvrtog mjesta u utrci spusta u švicarskoj Crans Montani u okviru Svjetskog kupa.

Elvedina je odskijala nevjerovatnu utrku i 11 stotinki joj je neodstajalo da se nađe na podijumu na kojem su završile Italijanske Marta Bassino i Federica Brignone, kao i vodeća u poretku Svjetskog kupa, švicarska skijaška zvijezda Lara Gut-Behrami.

Sa novih 50 bodova u Svjetskom kupu, Elvedina se probila na 23. mjesto u poretku spusta sa 69 osvojenih bodova i ima veliku šansu da izbori završnicu Svjetskog kupa u austrijskom Sallbachu krajem marta gdje nastupa 25 najboljih u disciplini.

Prije Sallbacha dame voze još jedan spust u Kvitfjellu i tu će naša skijašica imati priliku da izbori historijski rezultat i završnicu Svjetskog kupa.

Pred Elvedinom je i danas novi izazov, ali u superveleslalomu koji se također vozi u Crans Montani. Muzaferija je u Cortini zauzela 14. mjesto u superveleslalomu pa i danas možemo očekivati da bude u borbi za bodove.

Otežavajuća okolnost će biti činjenica da ima startni broj 46., ali obzirom na formu i podatak da joj staza dobro leži, vjerujemo da će Elvedina i danas završiti u TOP 30, a nakon jučerašnjeg nastupa sigurno da je kontinuitet bodova jako bitan, tako da bi svaki bod danas bio odličan za našu skijašicu.

Oglasi

Problem bi mogla predstavljati staza, koja je i prva dva dana takmičenja u Crans Montani omekšala pred kraj utrke tako da su skijašice sa visokim startnim brojem imale problema.

Utrka superveleslaloma na rasporedu je od 10 sati i 30 minuta, otvorit će je sa startnim brojem 1. Laura Pirovano iz Italije. Na cilju će biti ukupno 49 skijašica.

Ovome dodajmo da je nakon pet turka vodeća u poretku superveleslaloma Lara Gut Behrami sa 320 osvojenih bodova, dok je Elvedina Mutaferija na 36. mjestu u poretku discipline sa 18 osvojenih bodova, a recimo 25. mjesto koje vodi na završnicu u Sallbach u superveleslalomu Elvediini bježi 24 boda. Na 25. mjestu u superveleslalomu je trenutno kanadska skijašica Valerie Grenier sa 42 osvojena boda.

Sjajni rezultati Elvedine su i plod rada sa slovenskim trenerom 51-godišnjim Alešom Brezavščekom koji je kao skijaš donosio prve bodove Slovencima u brzim disciplinama.

Interesantan je podatak da će Crans Montana biti i domaćin Svjetskog prvenstva u alpskim disciplinama 2027. godine, a ovo napominjemo jer je riječ o stazi koja itekako odgovara najboljoj bh. skijašici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi