Europa Cup 2019: Pet snowbordera brani boje Bosne i Hercegovine

Veliko nestrpljenje pred takmičenje

Europa Cup 2019: Pet snowbordera brani boje Bosne i Hercegovine

Endin Čaušević

U našoj muškoj snowboard reprezentaciji osjeća se nestrpljenje pred 8. Olimpija Snowboard Europa Cup koji se održava 02. i 03. februara od 10:00 sati, posebno jer je snowboard park Štinji Dol dobio prvo borilište u disciplini Big Air na kojem je konfiguracija terena urađena u skladu s aktuelnim regulativama Međunarodne skijaške federacije.

U izuzetnoj konkurenciji od preko 30 snowbordera iz 8 evropskih zemalja, koji će se naći u kvalifikacijama i glavnom takmičenju, a na listi se nalazi i devet predstavnika naše zemlje, od toga pet u muškoj kategoriji: Haris Burić, Edis Ozturk, Faris Biogradlić, Nedim Pećanin i Amer Karahasanović.

Naša muška reprezentacija dolazi iz Sarajeva, a pored skijališta u Austriji i Francuskoj najradije treniraju na Bjelašnici.

Faris Biogradlić je počeo voziti snowboard prije 15 godina, kada su ga, još kao malog dječaka, roditelji stavili na board. Svoje učešće na Europa Cup-u doživljava kao zabavu, ali i odgovornost jer predstavlja Bosnu i Hercegovinu na najvećem snowboard takmičenju u našoj zemlji. Farisov moto je da nema odustajanja i njegov plan za nadolazeću sezonu je samo rad, red i disciplina.

„U ovom sportu najviše me motiviše akcija, zrak i fizička aktivnost. Ako bih trebao opisati najbolji dan na snijegu to bi bilo sunce, vožnja u snowboard parku, a potom vožnja cjelca,“ pojašnjava Faris.

Amar Karahasanović je počeo voziti snowboard s 10 godina inspirisan snowboard filmovima. Najveća odricanja radi treninga bila su u toku školovanja, no danas kaže da se za 5 godina vidi jedino na planini.

„Učešće na Europa Cup-u je za mene od izuzetnog značaja, jer je ovo moj prvi nastup nakon povrede. Naporno treniram i nadam se da će ovo biti moja najbolja sezona do sada,“ poručuje Amar.

Amar smatra da je snowboard scena u našoj zemlji znatno napredovala u odnosu na prošlu godinu i da mnogo više mladih borda, ali da moramo još puno raditi kako bi stvorili uslove za treniranje i promociju ovog sporta.

„Snowboard je sport koji pruža neograničenu mogućnost napredovanja i veliku dozu adrenalina. Za mene je svaki dan koji provedem na bordu savršen,“ zaključuje Amar.

Nedim Pećanin se sa snowboardom upoznao preko video igrice kada je imao 10 godina. Kaže da je ubrzo shvatio da mora probati voziti board i izvan kompjutera, a inspirisao je i svoju sestru Umu, koja će također nastupiti na Europa Cup-u ovog vikenda. Oboje će pokušati da ostvare što bolji rezultat, ali i da se dobro zabave s kolegama iz drugih reprezentacija.

U šali kaže da su skijaši jedina stvar koja mu smeta kod vožnje snowboarda. Pored mnogo svjetskih vozača koje svakodnevno prati, lični uzor u ovom sportu mu je trener bordanja Hasib Polimac s kojim je napravio prve, i još mnogo narednih koraka u ovo sportu.

„Posljednjih 12 godina bordanje sam stavio ispred svih ostalih sportova koji su me zanimali i često sam žrtvovao vrijeme u školi ili s prijateljima radi treninga, ali ne žalim,“ kazao je Nedim. „Moj plan je da treniram, pomažem mladim generacijama da što brže napreduju i dovedemo snowboard scenu na viši novo, ali naravno i da uživam u ovom sportu,“ zaključuje Nedim i nada se da će u budućnosti biti više podrške relevantnih institucija kako bi popularizirali ovaj sport.

Haris Burić je počeo voziti snowboard prije 16 godina kada je živio u Kanadi. Kaže da je ljubav prema snowboardu nastala od ljubavi prema vožnji skateboarda.

„Pokušavam biti svaki dan na planini, ovisno o vremenskim uslovima i količini snijega. Ljeti mnogi vozači treniraju na glečerima, a neophodni su i tzv. suhi treninzi u teretani koji vozačima pomažu da održimo kondiciju,“ pojasnio je Haris.

Edis Ozturk se samoinicijativno počeo bordanjem sa 6 godina i kao i svaku sezonu do sada i ovu planira provesti na snijegu i poboljšati svoje rezultate.

„Za mene Europa Cup predstavlja najdraže takmičenje u sezoni, jer se održava na Bjelašnici, na planini na kojoj sam i naučio bordati,“ kazao je Edis kojeg u bordanju motiviše adrenalin, osjećaj slobode u zraku, ali i planine i priroda. Međutim, Edis ističe da je potrebno biti i oprezan jer u snowboardu, kao i svakom drugom sportu, može doći do povreda.

„Odlična vijest je da je bosanskohercegovačka snowboard scena iz godine u godinu sve veća i bolja. Uvjeti za trening su ove sezone mnogo bolji nego prije. Situacija i dalje nije idealna, ali koristimo mogućnosti koje imamo,“ zaključuje Edis.

Za kraj smo ih pitali kako se oni odmaraju poslje dana na planini, te za razliku od ženskog tima, momci vole otići kod nane na burek, dobro se istegnuti i odmoriti uz dobar Regge. U svakom slučaju, ne zaboravite ih podržati ovaj vikend u snowparku Štinji dol na Bjelašnici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi