Sljeme ostalo bez utrke Svjetskog kupa
FOTO: EPA

Skijaši i skijašice naredne sezone neće u Zagreb

Sljeme ostalo bez utrke Svjetskog kupa

Haris Zilić

FIS je utvrdio kalendar za novu sezonu alpskog skijanja, a ono što je bitno za region, nakon dvije decenije nećemo gledati slalomske utrke na zagrebačkom Sljemenu.

Dosta problema oko organizacije posljednje dvije sezone kumovale su da Sljeme u sezoni 2024/2025 ne bude dio skijaškog karavana.

Još se ne zna da li je Sljeme izbačeno na duži period ili postoji mogućnost povratka, ali ova vijest je sigurno pogodila ljubitelje skijanja u Hrvatskoj, posebno jer su u slalomskom vrhu eksplodirale Leona Popović i Zrinka Ljutić.

FIS je potvrdio da će nova sezona biti otvorena krajem oktobra 2023. godine.

Tu nije bilo promjena i prema tradicji otvara se veleslalomom u austrijskom Soeldenu. Ženski veleslalom na rasporedu je 28. oktobra 2023. godine, a muški 29. oktobra ove godine.

Završnica Svjetskog kupa bit će držana u austrijskom Saalbachu od 16. do 24. marta i to će biti jedna od najdužih sezona u posljednjih nekoliko godina.

Oglasi

U kalendaru je ostala Kranjska Gora koja će 9. marta biti domaćin veleslaloma za skijaše, a Kranjska Gora je zamijenila Zagreb u kalendaru za skijašice pa će tako 6. i 7. januara 2024. godine biti održan veleslaom i slalom za skijašice.

U kalendar se vraća slovačka Jasna, a nove destinacije su kanadski Mt. Tremblant i austrijski Gurgl.

Ostale su legendarne utrke u Kitzbuhelu, Wengenu, Cortini, St. Mortizu.

Više utrka će biti van Evrope nego ranije, tačnije u SAD-u i Kanadi.

Obzirom da naredne sezone nema Svjetkog prvenstva i Olimpijskih igara, sezona će biti duga i neizvjesna bez prekida u Svjetskom kupu.

Kompletan raspored utrka za narednu skijašku sezonu pogledajte OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi