Slovenci se uhvatili za glavu: Čovjek iz sjene poletio i izveo skok kao nikad u životu

Takmičenje u Zakopanama

Slovenci se uhvatili za glavu: Čovjek iz sjene poletio i izveo skok kao nikad u životu

Haris Zilić

Svjetski kup u skijaškim skokovima nastavljen je danas u poljskim Zakopanama gdje je bilo prvo timsko takmičenje ove sezone, ali i nova stanica poljske turneje koja završava u nedjelju individualnim takmičenjem u Zakopanama.

Do trijumfa došli su Austrijanci sa osam odličnih skokova u sastavu Michael Hayboeck, Manuel Fettner, Jan Horel i Stefan Kraft.

Drugpolasirani su bili odlični Slovenci, koji su imali osam izjednačenih skokova, tačnije četiri predstavnika su skakali sjajno u obje serije i Lovrko Kos, Domen Prevc, Peter Prevc, Anže Lanišek.

Slovenija je čak bila u igri za trijumf. Kada se očekivao direktan duel Stefana Krafta i Anžea Lanišeka, nade Slovencima ugasio je Michael Hayboeck.

Četvrti skakač po kvaliteti u austrijskom timu skočio je kao nikad u životu u Zakopanama. Aterirao je na 142.5 metara, što je bio najduži skok dana i tako je Slovencima ugasio sve nade. Hayboeck je godinama među 20 najboljih skakača, znao je doći i do podijuma u Svjetskom kupu, ali u Zakopanama nije nikad išao daleko kao ove subote.

Oglasi

Hayboeck je pomenuti skok izveo u drugoj seriji, a u prvoj je recimo skočio 127 metara. Da je Hayboeck imao približan skok u drugoj kao u prvoj seriji, Lanišek bi imao otvorenu priliku da se bori sa Kraftom u odlučujućem skoku, ovako su se Slovenci uhvatili za glave.

Do podijuma u Zakopanama i trećeg mjesta došli su i Nijemci u sastavu Pius Paschke, Karl Geiger, Stpehan Leyhe, Andreas Wellinger.

Njemačka je od osam imala dva loša skoka, po jedan od strane Geigera (u prvoj seriji) i Leyhea (u drugoj seriji) i to je bilo dovoljno da ispadnu iz trke za prvo mjesto.

Do četvrtog mjesta pomalo iznenađujuće došli su Japanci koji su pored Ryoyua Kobayashija imali sjajnog Rena Nikaida, tako da skromni skokovi Junshira Kobayashija i Naokia Nakamure nisu puno poremetili plasman.

Peti su završili Norvežani (Sundal, Tande, Granerud, Forfang), a šestoplasirani su bili domaćini Poljaci (Stoch, Wasek, Zniszczol, Kubacki).

Do bodova su došli i sedmoplasirani Švicarci (Ammann, Imhof, Peier, Deschwanden), kao i osmoplasirani Italijani (Cecon, Campergher, Bresadola, Insam).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi