Krunisan je skijaški kralj za ovu sezonu: Niko nema ideju kako ga pobijediti, suvereno je na vrhu!
FOTO: EPA

Matematički je sve jasno

Krunisan je skijaški kralj za ovu sezonu: Niko nema ideju kako ga pobijediti, suvereno je na vrhu!

Haris Zilić

Mjesec dana prije završetka sezone, tačnije deset utrka prije kraja Svjetskog kupa u alpskom skinju, Švicarac Marco Odermatt (26) je i matematički osvojio novi Veliki kristalni globus za najboljeg skijaša današnjice.

Odermatt je večeras slavio u utrci veleslaloma u američkom Palisades Tahoeu i tako došao do nevjerovatnog desetog trijumfa u nizu u veleslalomu.

Ne samo to, Odermat deset utrka prije kraja ima u ukupnom poretku Svjetskog kupa čak 1001 bod više od Austrijanca Manuela Fellera i matematički je sve jasno u poretku Svjetskog kupa.

Dakle, 24. februara, krunisali smo kralja alpskog skijanja, a ovo je jedan od najranijih trijumfa u historiji Svjetskog kupa.

Odermatt je ove sezone jednostavno neprikosnoven u veleslalomu, superveleslaomu i spustu, a sezonu bi mogao okončati i sa još tri Mala krsitalna globusa.

Ni Marcel Hirscher svojevremeno nije imao ovakvu dominaciju kakvu nam servira švicarski skijaški superstar.

Oglasi

Obzirom da su do kraja ostale većinom njegove omiljene discipline osim tri slaloma, vjerovatno će Odermatt sezonu završiti sa više od 2000 bodova, a vidjet ćemo da li će drugopalsiranog ostaviti za više od 1000 poena što bi bio apsolutni rekord u alpskom skijanju.

Na istoj stazi skijaši suta voze slalom, a naredni vikend u Aspenu se voze dva veleslaloma i slalom, onda ide Kranjska Gora sa utrkom veleslaloma i slaloma, pa završnica u Sallbahcu gdje ćemo gledati jednu utrku superveleslaloma, spusta, veleslaloma i slaloma.

Kompletne rezultate današnjeg veleslaloma možete pogledati OVDJE.

Ovome dodajmo da je hrvatski skijaš Filip Zubčić odustao u drugoj vožnji, promašio je kapiju, imao je sjajno vrijeme, smiješio mu se novi podijum, ali popravni će imati naredni vikend u Aspenu.

Top Komentari

user1680025161
Kakve veze ima zubcic sa bosne i hercegovinom. Kanite se hrvatskih i sprskih predstavnika.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi