Sjajan tim stoji iza najbolje bh. skijašice: "Elvedina ima odlike koje imaju sve velike skijašice"

Bosna i Hercegovina među kremom svjetskog skijanja

Sjajan tim stoji iza najbolje bh. skijašice: "Elvedina ima odlike koje imaju sve velike skijašice" · Intervju

Haris Zilić

Fenomenalni rezultati koje u posljednje vrijeme ostvaruje najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (24) s punim pravom su alpsko skijanje doveli na naslovnice naših medija, a ova mlada djevojka iz Visokog  je sasvim zasluženo jedna od glavnih tema u Bosni i Hercegovini.

Ko bolje prati i poznaje alpsko skijanje, ali i generalno zimske sportove, dobro zna da su to izuzetno skupi i zahtjevni sportovi. Česta putovanja, oprema, jaki treninzi, psihičke pripreme, sve to tokom jedne sezone prođu najbolji skijaši i skijašice. Ako uzmemo u obzir da ozbiljne pripreme znaju početi na glečerima i u augustu, a da sezona traje od kraja oktobra do kraja marta, možemo slobodno konstatovati da su skijaši i skijašice osam mjeseci u punom trenažnom i takmičarskom pogonu.

Kada pogledamo tabelu Svjetskog kupa, Elvedina Muzaferija je osvojila 102 boda i trenutno je na 58. mjestu u ukupnom poretku. Elvedina ima 69 bodova u spustu što je lansiralo na 23. poziciju u ovoj disciplini, dok je u superveleslalomu skupila 33 boda i trenutno je na 29. poziciji. U obje brze discipline našoj najboljoj skijašici se smiješi završnica Svjetskog kupa u Sallbachu krajem marta gdje će nastupati 25 najboljih skijašica u poretku discipline.

Na prvi pogled možda zvuči "ok" rezultat, ali 102 boda su itekako značajan rezultat, nisu pala s neba i ne mogu se uzeti s nekom skromnom dozom jer probiti se u alpskom skijanju u sredinu Svjetskog kupa da ne govorimo u sami vrh je izuzetno težak i mukotrpan put.

Neke od najboljih skijašica današnjice tri, četiri, pa čak i više sezona su tražile put, skupljale bodove, nastupe kako bi dolazile do boljih startnih brojeva, a kasnije i ušle u ritam osvajanja bodova.

Oglasi

Skijaška velesila gledala u leđa

Vjerovatno je malo ko znao podatak da je Elvedina Muzaferija u švicarskom zimskom centru Crans Montani nakon osvajanja četvrtog mjesta prošli vikend u utrci spusta ostvarila jedan historijski rezultat u alpskom skijanju. Prvi put se desilo da država koja debituje u TOP 30 na startnoj listi na kraju utrke iza sebe ostavi kompletan tim Austrije. Elvedina je prvi put startala među 30 najboljih spustašica, došla do četvrte pozicije, a u leđa su joj gledale sve austrijske skijašice, a znamo šta Austriji znači skijanje, to im je kao dio identiteta.

Rezultati ne dolaze sami od sebe. Pored talenta, odricanja, pomoći roditelja, rodbine, sponzora, veliku ulogu u svemu igra i tim koji je s vama tokom priprema i sezone.

U timu Elvedine Muzaferije su Bosanac, Slovenac i Italijan. Da bi bila jako uspješna spustašica, veoma važnu ulogu igra i kondiciona priprema, a za kondiciju i taj aspekt treninga kod naše skijašice zaslužan je trener Edhem Bajrić koji sarađuje sa Elvedinom od ljeta 2018. godine.

Pored trenera Bajrića, u timu je i slovenski trener, Aleš Brezavšček, čovjek koji je brze disipline i u Sloveniji stavio na mapu. Prije njegovog rada, Slovenci su imali jake tehničare u veleslalomu i slalomu, ali Aleš je uveo neku novu filozofiju. Sada je u timu naše najbolje skijašice i njegov uticaj se itekako osjeti.

Treći član ovog super tima je italijanski serviser Nicola Quaquarelli, koji Elvedinu za nastupe priprema od januara ove godine, a dobro se zna da je serviser jako bitna karika za skijašice i skijaše. Ovome dodajmo da sa treneorm Alešom Elvedina sarađuje od početka ove sezone.

Oglasi

FOTO - EPA: Elvedina nakon sjanog nastupa u Crans Montani

Treneri veliki vjetar u leđa, prbiližili su nam bolju sliku

Kako to sve izgleda najbolje mogu prikazati sami treneri, pa su tako za SportSport.ba govorili kondicioni trener Edhem Bajrić i slovenski trener Aleš Brezavšček.

Za početak razgovora upitali smo trener Bajrića kako izgleda jedan kondicioni trening za skijaše, da li su razlike velike u odnosu na ostale sportove, jer znamo da je skijanje poprilično zahtjevan sport?

"Glavni cilj je da bude u formi tokom cijele godine. Naravno u takmičarskom periodu perfomanse moraju da budu na najvišem nivou. Da bi to uspjeli moramo precizno isplanirati i isprogramirati njenu godišnju kartu. Elvedina je prije svega atleta. Prema tome u treningu koristimo atletske trenažne tehnologije kao što su čučanj, nabačaj, sprinteve, zgibove, brzinske izdržljivosti, bacanja zgibove, dosta ravnoteže i mnoga druga sredstva i vježbe. Jedina razlika jeste da u toku pripremnog predtakmičarskog, a i takmičarskog perioda isprogramiramo specifične treninge sa svim ovim atletskim trenažnim sredstvima i vježbama i tako usavršavamo njena motorička znanja.

Elvedina sa trenerom Bajrićem

Mnogi se pitaju šta zapravo rade i kako treniraju skijaši tokom ljetnog perioda. Trener Bajrić nam je i ovaj dio treninga približio naravno kroz trenažni proces naše Elvedine, odnosno šta se konkretno radi tokom ljetnog perioda.

"S obzirom na njen nivo motoričkih sposobnosti zbog godina treniranja, ove godine smo akcenat stavili na snagu, s obzirom da ona antropološki građom spada u niže skijašice, što bi rekli sitnije, falilo nam je koja kila više. Stoga smo uspjeli da nabacimo dodatnih 6 kg mišića i samim tim podigli je na zavidne performanse, naravno usavršavajući i ostale motoričke sposobnosti."

Oglasi

Koji su aspekti treninga pomogli Elvedini da dođe na ovaj nivo? Gdje se zapravo krije tajna njene spremnosti i činjenice da se bori sa najvećim spustašicama svijeta? Kondicija tu igra ogromnu ulogu?

"Njena najveća tajna spremnosti jeste njena mentalna snaga, da prođe kroz ove mukotrpne trenažne procese, kroz razne logističke probleme sa organizacijom ski treninga, i naravno finansijke probleme."

Jedan od treninga naše najbolje skijašice sa trenerom Bajrićem

Sa trenerom Alešom Brezavščekom razgovarali smo o generalnom treningu brzih disciplina, samoj popularnosti, ali i pojedinostima koje su usko vezane za sjajne nastupe Elvedine Muzaferija.

Preduslovi su jako bitni u svakom sportu, tako i skijanju. Brezavšček nam je na startu razgovora približio sliku šta je bitno kada skijate brze discipline i to na jednom visokom nivou.

Oglasi

"Najveći preduslov je dobro znanje skijaške tehnike, sposobnost registriranja i čitanje terena i reagovanja pri velikim brzinama, iskustva na najtežim stazama svjetskog kupa i fizička sprema."

Koja je razlika između brzih disciplina prije i danas? Sport se dosta mijenja, pa sigurno i skijanje? Na ova pitanja slovenski trener nam je dao precizan i sažet odgovor.

"Svi sportovi se s vremenom pomalo promijene. Kriva je u uglavnom tehnologija. Tehnologija priprema stazu, tehnologija izrađuje skije, tehnologija utiče i na fizičke pripreme. Sve je to donijelo da se promijeni i skijaška tehnika. Osnove su ostale prilično slične kao nekada, samo je izvedba sada malo drugačija. Promijenio se nije samo mindset. Ići što brže, jače, i na limitu."

Što se tiče Elvedine, da li bi mogli napraviti paralelu s nekom skijašicom. Šta je to što je Elvedinina najveća prednost?

Oglasi

"Svaki skijaš ima svoju posebnu priču i svoj poseban put do rezultata. To su razni putevi i zavise od mnogo toga. Na primjer okolina odrastanja, količina skijaškog znanja dobivena u mladosti, količine treninga na snijegu i suhom, financijske mogućnosti, talentiranost, spremnost za rad na snijegu i suhom, razumijevanje i praktično izvođenje dobivenih informacija o tehnici. Ne mogu reći da ima neku prednost, jer Elvedina ima odlike koje imaju sve velike skijašice. Talent, upornost, spremnost za rad, inteligenciju, fizičku i psihičku sposobnost i ljubav prema skijanju. Veliku ljubav."

Interesantno je da je slabiji interes za brze dscipline na ovim prostorima. Ako izuzmemo Janicu Kostelić, imali smo Tinu Maze, Ilku Štuhec, evo sada Elvedinu. Stekao se dojam da se na ovim prostorima "bježi" od brzih disciplina.

"Nije da se bježi od brzih disciplina na ovim prostorima, nego jednostavno naš krajolik i skijaške staze nisu dane prirodom za brze discipline. I zato se, naravno, oduvijek trenirao slalom i veleslalom. Zato u našim krajevima pronalazimo rijetke stručnjake za te discipline. Rijetki su kod nas skijaši koji u mladosti žele postati spustaši. Za to moraš biti poseban tip osobe i uz želju idu još rad i uslovi za trening, koji su u glavnom van naših prostora."

Pred Elvedinom i njenim timom već su za vikend novi izazovi. U italijanskoj Val di Fassi na rasporedu je dupli program superveleslaloma, tačnije dvije utrke pomenute discipline u okviru Svjetskog kupa. Prva utrka je u subotu od 11 sati, a druga u nedjelju, također s početkom u 11 sati i to će biti prilika da naša najbolja skijašica osvoji nove bodove ove sezone.

Nakon Val di Fasse prvi vikend marta donosi program u norveškm Kvitfjellu. Gledat ćemo prema redovnom kalendaru jednu utrku superveleslalom i jednu utrku spusta, a postoji mogućnost da bude još jedna nadoknada spusta koji je ranije otkazan.

Nakon toga ide pauza u brzim disciplinama do 22. i 23. marta kada je u Sallbachu završnica. Jedna utrka superveleslaloma i jedna utrka spusta gdje ćemo iskreno se nadamo gledati i našu Elvedinu Muzaferiju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi