Skijaši skakači na skakaonici koju ne vole ni na slikama: Kraftov let je sve objasnio

Nastavlja se poljska turneja

Skijaši skakači na skakaonici koju ne vole ni na slikama: Kraftov let je sve objasnio

H. Zilić

Svjetski kup u ski-skokovima nastavlja se sutra individualnim takmičenjem u poljskom Szczyrku na maloj skakaonici, a to su skakaonice koje takmičar beš i ne vole jer ne dozvoljava duge daljine.

Szczyrk je po prvi put domaćin Svjetskog kupa, a danas je održan i trening, večeras su kvalifikacije.

Najduži na treningu bio je Stefan Kraft sa 102.5 metara, a recimo da je veličina skakaonice 104 metra.

Kalkulaciona tačka na pomenutoj skakaonici je na 90 metara, veličina je 104, a takmičari mogu ići i do 110 metara ako imaju jak vjetar u prsa.

Pomenuta skakaonica je dio poljske turneje, ali i druga mala skakonica ove sezone u ovkiru Svjetskog kupa.

Takmičari su u Lillehameru početkom decembra imali takmičenje također na maloj 90-metarskoj skakaonici.

Oglasi

FIS želi da uvede sve više malih skakonica u Svjetski kup jer se po pravilu na Svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama održava individualno takmičenje i na maloj skakaonici.

Ljubitelji ski-skokova ne vole baš male skakaonice, ali FIS želi da sve ima u programu.

Prošle sezone mala skakaonica je bila u rumunjskom Rasnovu gdje nije išla većina najboljih takmičara iz Svjetskog kupa što je izazvalo dosta komentara.

Ipak ove sezone FIS ne odsutaje od malih skakaonica, a neće biti iznenađenje ako u narednim sezonama vidimo sve više takmičenjima na malim skakaonicama u okviru Svjetskog kupa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti