Mirza Nikolajev: Cilj mi je da budem među deset najboljih sankaša svijeta

Predstavlja BiH na svjetskim takmičenjima

Mirza Nikolajev: Cilj mi je da budem među deset najboljih sankaša svijeta · Intervju

H. Zilić

Mladi Mirza Nikolajev(19) iz Sarajeva, budućnost je bh. sporta. Pomenuti momak se takmiči u sankanju, sportu koji je "prozvan" za samo nekoliko evropskih država, a Mirza je dokazao da i BiH ima šta pokazati.


Staza na Tebeviću je još uvijek u ruševinama, ali ovog mladog Sarajliju ne spriječava da nađe načine da trenira i svoju državu prezentuju u najboljem  svijetlu.

A na koji način prezentuje?

Bh. sankaš sa sankama starim 12 godina gotovo ravnopravno se nosi sa svjetskom elitom, osvaja bodove u Svjetskom kupu i nalazi se na pragu plasmana na Olimpijske igre u Pekingu. Rezultat za svaku pohvalu, a u razgovoru za SportSport.ba, Mirza je govorio o svojoj karijeri, sportu, ambicijama...

"Sa sankanjem sam počeo 2015 godine i to nakon 7 godina plivanja. Odmah sam zavolio sanke zbog dinamičnosti sporta i zbog adrenalina koji taj sport pruža. Radi se o sportu gdje legnete na sanke i spuštate se niz posebnu stazu koja je napravljena za Bob, sanke i skeleton. Na stazi se postižu i brzine do 140km/h i svaka staza se razlikuje. Često su me ljudi pitali "da li ima kočnica?", odnosno "kako kočiš?". Na sankama nema kočnica i idete sve do cilja, naravno uz uslov da ne padnete", rekao je Nikolajev na početku razgovora za SportSport.ba.

Oglasi

Približii smo sankanje još malo, gdje brzina nije ključan faktor kako većina misli.

"U toku spuštanja nije samo brzina faktor o kojem se treba "brinuti", jedan od faktora koji je strašan na prvu jeste G sila koja može da naraste i do 7G. Ovakva vrsta sile se također javlja i u borbenim avionima", ističe mladi Sarajlija.

Staze su posebna priča.

"Svaka staza se uči napamet i potrebno je dosta trening vožnji koje su ključne za usavršavanje cjelokupne vožnje na stazi. Dakle usavršavanje pozicije koja treba da bude sto aerodinamičnija (nisko držanje glave i zategnute noge) i pokušati odvoziti idealne linije na krivinama."

Ušao je među 30 najboljih na svijetu.

Oglasi

"Do sada moj najveći uspjeh je 27. Mjesto u superfinalnoj utrci u Innsbrucku (Austrija) što je iznenadilo mene, moju konkurenciju i mog trenera pogotovo. Sa ovakvim sankama kakve jesu, ovo je nevjerovatan rezultat i nisam očekivao da ću ovako dobro završiti utrku. Ambicije za nastavak su normalno učestvovanje na Zimskim Olimpijskim igrama, kako na ovim tako i na još 4 pored ove. I naravno nadam se da ću uz adekvatnu podršku i adekvatne uslove postići vrhunski rezultat i upasti među 10 najboljih sankaša svijeta."

Kako zapravo izgleda jedan sankaški trening? Pitanje koje nismo mogli preskočiti u razgovoru sa Mirzom.

"Imamo dvije vrste treninga, ljetne i zimske. U ljetnoj sezoni koristimo stazu koliko god je to moguće i spuštamo se na sankama sa točkićima. Dok za vrijeme zimske sezone idemo u inostranstvo i treniramo na različitim ledenim stazama što nažalost u Sarajevu ne možemo. A kondicioni treninzi su prisutni tokom cijele godine."

Koncetracija je bitna, a neki takmičari imaju i posebne rituale prije starta utrke.

"Pa ja nemam ritual prije treninga/trke, jednostavno se trudim da budem što više skoncentrisan."

Na kraju Mirza ima poruku za mlade sportiste i jasan cilj.

"Mladim sportistima bih poručio da budu istrajni u ostvarenju svojih ciljeva jer se trud i želja na kraju isplati. Želja mi je da ostvarim što bolji rezultat u sankanju za BiH."

Top Komentari

ghast0
Država smo sa toliko planina, a skijaša NIĐE. Prijatno mi je vidjeti zastavu BiH u zimskom sportu.
4 1
Bajernovac
trudis se dzaba 1 2 3 4 Njemci ,vazda oni samo pobjedjuju a pratim zimske sportove 20 godina ,,a valjda bi i tebe do sada negdje vidio ,nema logike,,ba mi i sport velika 0,,kad se ide na olimpijadu idu 3 sportiste a sa njima 50 drugih nekakvih rodjaka i strucnih lica smjesno,,
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi