On je čudo, on je živa legenda: Noriaki Kasai se pojavio u Svjetskom kupu i prošao kvalifikacije

Sa 52 godine na leđima

On je čudo, on je živa legenda: Noriaki Kasai se pojavio u Svjetskom kupu i prošao kvalifikacije

H. Zilić

Svjetski kup u skijaškim skokovima ulazi lagano u samu završnicu, a najbolji takmičari današnjice ovaj vikend su u japanskom Sapporou gdje su na rasporedu dva individualna takmičenja.

Sapporo je obično bio sredinom januara u kalendaru, ali ove godine je prebačen na sredinu februara.

U japanskom zimskom centru jutros su po centralnoevropskomvremenu održane kvalifikacije za subotnje takmičenje, prvo od dva ovaj vikend.

Trijumfovao je Manuel Fettner ispred Rena Nikaida i Philippa Raimunda, ali vijest dana je 52-godišnji Noriaki Kasai.

Iako je već u šestoj deceniji života, živa legenda skijaških skokova se ne zaustavlja.

Oglasi

Kasai je nastupio u kvalifikacijama, zauzeo 46. mjesto i izborio plasman u glavno takmičenje. U kvalifikacijama Kasai je imao dužinu 106 metara i u zbiru je dobio 86.5 bodova.

Legendarni Japanc je u Svjetskom kupu debitovao vjerovali ili ne daleke 1988. godine.

Koliko Kasai pomjera granica, govori podatak da su od takmičara u Sapporou ukupno njih 57 samo Take Takeuchi, Simo Ammann i Manuel Fettner bili rođeni kad je Kasai prvi put skakao.

Ovo mu je prvi nastup u SVjetskom kupu ove sezone i nalazi se u nacionalnoj grupi skakača iz Japana pa je Saporro kao domaćin iskoristio tu mogučnost da nastupe i momci iz nacionalne grupe ili "B" reprezentacije.

Aktivan je Kasai i ove sezone u Konitnental kupu, a o kraju karijere i ne razmišlja.

Defnitivno čovjek koji je pomjerio sve granice ne samo skijaških skokova, nego i sporta u globalu. Podsjetimo, Noiraki Kasai je rođen 1972. godine.

Kompletne rezultate jutrošnjih kvalifikacija iz Sappora pogledajte OVDJE, a dodajmo da je najduži bio upravo pobjednik Fettne rkoji je skočio na 136.5 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi