Počela Novogodišnja turneja: Prevc imao najduži let, ali na kraju nije bilo dovoljno

Kvalifikacije u Oberstdorfu

Počela Novogodišnja turneja: Prevc imao najduži let, ali na kraju nije bilo dovoljno

H. Zilić

Počela je Novogodišnja turneja "četiri skakaonice", a večeras su u Oberstodrfu održave kvalifikacije za sutrašnje glavno takmičenje.

U kvalifikacijama je nastupilo 58 takmičaram većih iznenađenja nije bilo što se tiče plasmana, ali je bilo liejpih izdanja.

Slavio je domaći takmičar iz Njemačke Andreas Wellinger ispred sunarodnjaka Karla Geigera i Slovenca Petera Prevca.

Upravo je Prevc imao najduži skok u kvalifikacijama od 138 metra, dok je Wellinger išao na 135 metara.

Dakle u kvalifikacijama nismo gledali skokove na 140 metara i više. Vjerujemo da nas sutra očekuje također uzbudljivo prvo takmičenje koje počinje u 16:30, a rezultate kvalifikacija iz Oberstodrfa pogledajte OVDJE.

Oglasi

Rekord Oberstdorfa oboren u februaru 2023. godine

Skakaonica u Oberstdorfu je jedna od legendarnih u svijetu ski-skokova, a interesantno njen rekord ne drži nijedan takmičar iz Svjetskog kupa ski-skokova.

Naime, u februaru ove godine rekord je postavio Franz-Josef Rehrl koji je skočio na 144,5 metara, a riječ je o austrijskom takmičaru u nordijskoj kombinaciji. Nordijska kombinacija se sastoji od serije ski-skokova i skijaškog trčanja, a dužine na skakaonici određuju vaš zaostatak ili prednost na početku utrke.

Rehrlov rezultat je prvo bio 143 metra, ali kasnijim mjerenima i pregledom snimke utvrđeno je da je bio doskok na 144.5 metara, što je više od veličine skakaonice koja iznosi 137 metara. I rezultat od 144,5 priznat je kao zvaničan rekord.

Pitanje je koliko će i žiri dozvoljavati tako duge letove jer svaki let iznad 140 metara u Oberstodrfu smatra se opasnim i kritčnim za takmičare prilikom doskoka.

Obzirom da vjetar igra veliku ulogu i da ima parametar vjetra koji se mjeri, žiri obični skraćenjem zaletiša i oduzme šansu takmičarima da lete koji metar duže.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi