Prevc letio kao ptica, kamerman se izgubio, gledaoci u šoku: Doskočio je tamo gdje bilo (ne)moguće

Let koji se i danas prepričava

Prevc letio kao ptica, kamerman se izgubio, gledaoci u šoku: Doskočio je tamo gdje bilo (ne)moguće

H. Zilić

U toku je nova sezona u Svjetskom kupu ski-skokova, a bliži nam se i još jedno izdanje tradicionalne Novogodišnje turneje "četiri skakaonice" koje uvijek privuče veliku pažnju, ali i ponudi vrhunska uzbuđenja kada su u pitanju ski-skokovi.

Pomenuto takmičenje koje iz stare uvodi u novu godinu 2015. godine osvojio je i fenomenalni Peter Prevc, a upravo nakon te nestvarne sezone 2015/2016 Prevc teško da može pronaći pravu formu.

Bilo je i padova i uspona, dosta turbulencija, istina Prevc je i danas među TOP 10, 15 najboljih takmičara u Svjetskom kupu, ali do vrhunskih rezultata teško ipak dolazi.

Možda nova sezona bude povratak na stare staze jer je već imao nekoliko rezultata u TOP 10 u prvih osam skakaonica nove sezone.

Vidjet ćemo da li će na Novogodišnjoj turneji pokazati barem malo lice ono starog Petera Prevca kada je bio među vodećim pričama u svijetu sporta.

Oglasi

Sezona iz snova za Prevca i let za pamćenje

Pomenuta sezona 2015/2016 je bila veličanstvena za Prevca, a osvojio je sve. Bio je osvajač Svjetskog kupa u ski-skokovima, osvajač Svjetskog kupa u ski-letovima, pobjednik Novogodišnje turneje.

Početkom 2016. godine sezonu je začinio i titulom prvaka svijeta u ski-letovima i to na kakav način. Prevc je do titule došao na prvenstvu koje se održalo u austrijskom Kulmu na renoviranoj letaonici.

Prvobtina veličina letaonice bila je 225 metara, a zatim je proširena na 240 metara. Zbog sigurnosti takmičara, žiri je većinom gledao da letovi budu oko 235 metara oni najduži, ali Prevc je 2016. godine sve teorije oborio.

Fenomenalni Slovenac je na renoviranoj letaonici u Kulmu doletio na 244 metra, dužina koja je spetkakularna i za najveće leatonice poput Planice i Vikersunda.

Oglasi

Opis nije dostupan.
Rezultati za Prevca nakon magičnog leta

U jednom trenutku leta i kamerman se izgubio, a Prevc je doskočio na ravni dio, tačnije blizu početka gledališta gdje je po svim procjenama i zakonima skoro pa nemoguće doskočiti bez pada, ali ipak Prevc je prije skoro osam godina izveo čudo.

Recimo prije leta grafika je izračunala da Prevcu treba let od 233 metra da preuzme lidersku poziciju jer je prije njega najduži let bio 232 metra, ali bez uticaja vjetra. Na kraju je Slovenac odletio 11 metara dalje.

I dan danas se prepričava ovaj nevjerovatan let Petera Prevca koji je po mnogo čemu bio poseban, a nakon njega dosta se komentarisalo takmičenje u letovima, kao i same konfiguracije modernih letaonica.

Pojedini stručnjaci za ski-letove izračunali su da bi s odrazom i brzinom kakvu je imao u Kulmu i kormilarenjem u zraku recimo u Vikersundu išao i do 255 metara što zvuči nevjerovatno, a nije isključeno da takve letove gledamo u budućnosti.

Podsjetimo aktuelni svjetski rekord iznosi 253.5, postavljen je upravo u norveškom Vikersundu i u vlasništvu je Austrijanca Stefana Krafta inače trenutnog lidera u Svjetskom kupu u aktuelnoj sezoni i prvog favorita za osvajanje novog izdanja Novogodišnje turneje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi