Život ga je odveo u sport koji ni u snu nije očekivao: Sada je dobio težak teret na leđa
FOTO: EPA

Prva sezona među elitom

Život ga je odveo u sport koji ni u snu nije očekivao: Sada je dobio težak teret na leđa

H. Zilić

Kvalifikacijama u njemačkom Oberstodrfu sutra počinje novo izdanje Novogodišnje turneje " Četiri skakaonice", događaj koji nas iz stare uvodi u novu godinu i koji je za ljubitelje ski-skokova čak u rangu Olimpijskih igara po važnosti.

U ovoj sezoni imamo nekoliko novih imena u Svjetskom kupu, što znači da će i debitovati na Novogodišnjoj turneji.

Jedno od tih imena je 21-godišnji italijanski takmičar Andrea Campregher, koji je u ranijim sezonama nastupao u nižim rangovima.

Njegova karijera je počela 2017. godine kada je kao klinac nastupao u FIS kupu, zatim Kontinental kupu, a od ove sezone je dio italijanskog tima u Svjetskom kupu.

Italijani su solidno otvorili sezonu, osvajali su bodove na prvim takmičenjima, a tri boda je osvojio i Andrea Campregher.

Oglasi

Od legendarnog Roberta Cecona Italija nema takmičara u vrhu, a mnogi vjeruju da bi u godinama koje dolaze Andrea Campregher moga biti veliki adut Italije u ski-skokovima. U svojoj debitantskoj sezoni odmah dobio težak zadatak i teret na leđa.

Skije nisu bile prva ljubav

Interesantno da je Andrea Campregher kao dječak volio automobile, veliki je fan auto-moto sporta, a kao klinac imao je želju da jednog dana bude vozač Formule 1.

Umjesto bolida sudbina ga je odvela na evropske skakaonice i sada se bavi također atraktivnim sportom, ali sportom koji je nekako u sporednim ulogama u Italiji posljendjih nekoliko godina.

Možda baš pojava ovog 21-godišnjaka bude početak nove ere u ski-skokovima na Apeninima. Italija je uz Francusku jedina alpska zemlja koja posljednjih godina skoro pa da nema takmičara u TOP 30, čak ni u TP 50 u Svjetskom kupu.

Italijani su okrenuli novi list pa ove godine imaju Bresadolu, Insama, Campreghera, tu je i Francesco Cecon, četiri mladića koja lagano Italiju vraćaju u žižu javnost kada su u pitanju ski-skokovi.

Italija je izgubila i domaćinstvo Svjetskog kupa prije nekoliko sezona, pa se i tu sada radi na povratku.

Val di Fiemme je bio domaćin skijaških skokova, a sada bi mogla novi izgled dobiti i olimpijska skakonica u Torinu.

Andrea Campregher bi nekim zapaženim rezultatom na Novogodišnjoj turneji sigurno još više pokrenuo oživljavanje ski-skokova u Italiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi