Let nakon kojeg su se gledaoci hvatali za glave: Letio je kao da nema sutra, do rekorda skakonice!

Izveo je čudo

Let nakon kojeg su se gledaoci hvatali za glave: Letio je kao da nema sutra, do rekorda skakonice!

H. Zilić

Kvalifikacijama u Oberstdorfu na legendarnoj Schattenberg skakaonici u četvrtak 28. decembra počinje novo izdanje Novogdišnje turneje "četiri skakaonice". Prva stanica u Oberstdorfu uvijek ponudi uzbuđenja pa vjerujemo da će tako biti i sutra u kvalifikacijama, a posebno u petak 29. decembra na prvoj stanici turneje.

Skakaonica u Oberstdorfu je jedna od legendarnih u svijetu ski-skokova, a interesantno njen rekord ne drži nijedan takmičar iz Svjetskog kupa ski-skokova.

Naime, u februaru ove godine rekord je postavio Franz-Josef Rehrl koji je skočio na 144,5 metara, a riječ je o austrijskom takmičaru u nordijskoj kombinaciji. Nordijska kombinacija se sastoji od serije ski-skokova i skijaškog trčanja, a dužine na skakaonici određuju vaš zaostatak ili prednost na početku utrke.

Rehrlov rezultat je prvo bio 143 metra, ali kasnijim mjerenima i pregledom snimke utvrđeno je da je bio doskok na 144.5 metara, što je više od veličine skakaonice koja iznosi 137 metara. I rezultat od 144,5 priznat je kao zvaničan rekord.

Dakle, Rehrl je doskočio što bi u buvkalnom prijevodu rekli tačno u gledalište. Ovo će svakako biti izazov za takmičare u ski-skokovima da pokušaju vratiti rekord u svoje vlansištvo već krajem 2023. godine.

Oglasi

Petersen dugo držao rekord

Rekord skakaonice u Oberstdorfu dugo godina je držao legendarni Norvežanin Sigurd Petersen koji je u sezoni 2003/2004 godine osvojio Novogodišnju turneju.

Upravo je Petersen 2003. godine u Oberstdorfu izveo maestralan skok na 143,5 metara što je dvije decenije bio rekord Schattenberg skakaonice.

Bilo je u Oberstodrfu još dužina na 140 i preko 140 metara, a sada ako momci žele rekord moraju ići do 145 metara.

Pitanje je koliko će i žiri dozvoljavati tako duge letove jer svaki let iznad 140 metara u Oberstodrfu smatra se opasnim i kritčnim za takmičare prilikom doskoka.

Obzirom da vjetar igra veliku ulogu i da ima parametar vjetra koji se mjeri, žiri obični skraćenjem zaletiša i oduzme šansu takmičarima da lete koji metar duže.

Sve u svemu u četvrtak su kvalifikacije u Oberstodrfu u petak glavno takmičenje, pa ko zna, možda krajem 2023. godine na Schattenbergu vidimo i prvi let na 145 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti