Legendarni Noriaki Kasai osvojio bodove u Svjetskom kupu, a u junu slavi 52. rođendan
FOTO: EPA

U Sapporu

Legendarni Noriaki Kasai osvojio bodove u Svjetskom kupu, a u junu slavi 52. rođendan

H. Zilić

U japanskom Sapporu održano je prvo od dva individualna takmičenja u okviru Svjetskog kupa u ski-skokovima i nije nedostajalo uzbuđenja, a ispisana je i historija.

Legendarni, nevjerovatni, Noriaki Kasai je sa skoro 52 godine na leđima danas uspio da osvoji bodove.

Tačnije, Kasai je ušao u drugu seriju, zauzeo na kraju 30. mjesto i osvojio jedan bod te postao najstariji takmičar koji je došao do bodova u Svjetskom kupu.

Japanska legenda očigledno ne namjerava prestati da se bavi ski-skokovima, a osvojiti bodove u šestoj deceniji života je nevjerovatan poduhvat.

Koliko Kasai traje najbolje oslikava jedan podatak. Na takmičenju u Sapporu računajući i kvalifikacije prijavljeno je 57 takmičara, a samo su trojica rođena kad je Kasai debitovao u Svjetskom kupu, to su Manuel Fettner, Simon Ammann i Taku Takeuchi.

Noriaki Kasai je debitovao 1988. godine u Svjetskom kupu, dakle karijera traje čak 36 godina.

Oglasi

Ove sezone nastupa na Kontinetalnom kupu, nastupat će na prvenstvu Japana, a Japan je kao domaćin u Sapporu iskoristio nacionalnu grupu skakača po pravilima FIS-a gdje je priliku dobio Kasai.

U nedjelju u jutarnjim satima po centralnoevropskom vremenu, tačnije u 1 sat i 30 minuta iza ponoći na rasporedu su nove kvalifikacije i prilika da se Kasai palsira u još jedno glavno takmičenje.

Nedjeljno indivudalno takmičenje na rasporedu je u tri sata ujutro po centralnoevropskom vremenu.

Dodajmo da je jutros u Sapporu slavio Stefan Kraft ispred Ryoyua Kobayashija i Andreasa Wellignera, tako da su vodeća trojica iz Svjetskog kupa ponovo pokazala da su ove sezone daleko ispred ostalih.

Kompletne rezultate iz Sappora pogledajte OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi