Slovenski "orao" poletio u gledalište: Lanišek izveo maestralan skok za kraj Novogodišnje turneje

Publika nije ostala ravnodušna

Slovenski "orao" poletio u gledalište: Lanišek izveo maestralan skok za kraj Novogodišnje turneje

H. Zilić

Japanac Ryoyu Kobayashi (27) pobjednik je Novogodišnje turneje "Četiri skakaonice" za sezonu 2023/2024 i to je do velikog priznanja došao na zanimljiv način sa četiri druga mjesta, dakle bez trijumfa na četiri takmičenja.

Kobayashi je u Bischoshofenu danas završio drugoplasirani iza domaćeg takmičara iz Austrije Stefana Krafta.

Ipak, za skok dana, ali i turneje pobrinuo se slovenski takmičar Anže Lanišek koji je u drugoj seriji u Bischoshofenu izveo maestralan skok.

Lanišek je doskočio na 141 metar, što je više od veličine skakaonice koja iznosi 140 metara, a četiri metra manje od rekorda skakaonice koji iznosi 145 metara, a postavio ga je Dawid Kubacki 2019. godine.

Sjajno izdanje na legendarnoj skakaonici "Paul Ausserleitner" Lanišeku je na kraju današnjeg takmičenja donijelo treće mjesto i novi podijum u karijeri.

Oglasi

Slovenac je to sve izveo bez pomoći vjetra, a za svoj skok je dobio skoro pa perfektne ocjene koje su u zbiru bile u prosjeku 19.0.

Na turneji se Lanišek vraća u staru formu od prošle sezone nako lošijeg start u novoj sezoni. U Svjetskom kupu je već stigao do sedme pozicije sa 461 bodom na svom kontu.

U nastavku pogledajte mestralan let Lanišeka, a ni publika nije ostala ravnodušna te je gromoglasnim ovacijama pozdravila ovu vrhunsku izvedbu.

Kobayashi u društvu velikana

Japanski takmičar Ryou Kobayashi stigao je do svog trećeg naslova na turneji čime je ušao u odabranu društvo velikana ski-skokova.

Oglasi

Kobayashi je postao peti skijaš skakač s barem tri osvojene Novogodišnje turneje nakon Jannea Ahonena (5), Jensa Weissfloga (4), Helmuta Recknagela (3), Bjorna Wirkkole (3) i Kamila Stocha (3).

Postao je takođe i prvi koji je Novogodišnju turneju osvojio bez ijedne pobjede nakon legendarnog Jannea Ahonena iz sezone 1998/99.

FOTO - EPA: Kobayashi u vitrine stavio trećeg Zlatnog orla

Svjetski kup u skijaškim skokovima se nastavlja, nije stigao ni do polovine tako da je ispred nas dosta uzbuđenja.

Već naredni vikend počinje poljska turneja u Wisli gdje će 13. i 14. januara biti održano super tim takmičenje ekipno i individualno na velikoj skakaonici.

Nakon Wisle, zimski centar Szczyrk će po prvi put biti domaćin Svjetskog kupa, a 17. januara na rasporedu je takmičenje na maloj skakaonici, a poljska turneja se završava u legndarnim Zakopanama timskim i individualnim takmičenjem na velikoj skakaonici 20. i 21. januara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi