Nerealno, ludo, strahovito: Protiv vjetra, preko granice i rekorda, skok Wellingera u gledalište!

Da čovjek ne povjeruje

Nerealno, ludo, strahovito: Protiv vjetra, preko granice i rekorda, skok Wellingera u gledalište!

H. Zilić

Nastavljen je Svjetski kup u ski-skokovima. Narednih deset dana gledamo poljsku turneju, koja je otvorena jučerašnjim individualnim kvalifikacijama u Wisli na skakaonici "Adam Malysz".

Nakon kvalifikacija, danas je na rasporedu super tim takmičenje gdje po dva skakača iz svake nacije imaju šest skokova i bodovi se zbrajaju za ukupnog pobjednika, ali i bodove u Kupu Nacija.

Četvrta serija u Wisli donijela je i rekord skakaonice u režiji Andreasa Wellingera iz Njemačke. Nijemac je izveo nestvaran, nerealan, na momente nemoguć let. Doskočio je tačno u gledalište na 144,5 metara.

Da vam približimo ovaj skok Wellingera. Kalkulaciona linija u Wisli na na 120 metara, a veličina skakaonice na 134 metra, dakle Wellinger je išao deset metara više od veličine skakaonice.

U Wisli je kritična tačka doskoka na 138 metara i na tu daljinu i svaku dalju postoji opasnost za pad prilikom doskoka, a telemark ne možete izvesti ni u snu.

Oglasi

Ipak, Wellinger je uspio da doskoči 24,5 metara više od kalkulacione linije i 10,5 metara više od veličine skakaonice.

Prije Wellignera, slovenski takmičar Anže Lanišek je skočio na 137 metara.

Prije današnjeg dana rekord skakaonice upravo je bio u vlasništvu Lanišeka, a iznosio je 134,5 metara.

Nestvarno šta je izveo Wellinger ako uzmemo sve parametre u razmatranje, od konfiguracije skakaonice pa do vremenskih prilika jer je vjetar bio u velikom minusu što nekad takmičarima zna dosta poremetiti let i obično brže doskoče kako bi izbjegli pad.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti