Zapaljena Olimpijska baklja u Pekingu, krenula na trodnevni put

Uskoro počinju ZOI

Zapaljena Olimpijska baklja u Pekingu, krenula na trodnevni put

Eldar Ganibegović

Štafeta baklje za Zimske olimpijske igre 2022. započela je danas, dva dana prije službenog otvaranja Igara.

Kineski zamjenik premijera Han Zheng, također član Stalnog odbora Političkog biroa Središnjeg komiteta KPK, zapalio je baklju na ceremoniji lansiranja, a zatim je uručio 80-godišnjem Luou Zhihuanu, prvom kineskom prvaku svijeta u zimskim sportovima.

"Za samo nekoliko dana u Pekingu će se okupiti najbolji svjetski sportaši zimskih sportova. Oni će se žestoko natjecati jedni protiv drugih za olimpijsku slavu. Istovremeno će živjeti mirno zajedno pod jednim krovom u Olimpijskom selu", Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je u videoporuci.

Put baklje je smanjen i održava se pod strogim mjerama opreza zbog zabrinutosti zbog pandemije COVID-19.

Oko 1200 sudionika sudjelovat će u štafeti koja će trajati tri dana u tri natjecateljske zone, a kulminira paljenjem kotlića na svečanom otvorenju u petak navečer.

Kineska košarkaška legenda Yao Ming i astronaut Jing Haipeng u srijedu su među prvima ponijeli baklju.

Oglasi

Prvi dan je na temu "Prikaz Pekinga kao dvojnog olimpijskog grada" dok se plamen probija do Zimskog olimpijskog parka u Pekingu.

Zimske olimpijske igre održat će se od 4. do 20. februara.

Nosač baklje Yuan Li trči s bakljom tijekom štafete olimpijske baklje u Pekingu 2022. u Zimskom olimpijskom parku u Pekingu.

Oglasi

Nosač baklje Wang Jinyu.

Nosač baklje Shi Gang.

Nosač baklje Cai Guangliang.

Oglasi

Nosioci baklje Yuan Li i Fan Jinyi.

Nosač baklje Jin Dapeng.

Oglasi

Nosač baklje Zhu Zhenzhong.

Nositeljica baklje Liu Hong.

Nosač baklje Zou Caineng.

Nositeljica baklje Xu Fengjuan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi