Od ruševine do novog doma reprezentacije BiH

Povratak na Grbavicu

Od ruševine do novog doma reprezentacije BiH

Stadion Grbavica će, nakon punih sedam godina, u oktobru ponovo biti domaćin A reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Kao što je već poznato, BiH će meč protiv Belgije odigrati na stadionu Željezničara i to zbog suspenzije Bilinog polja. To će biti prva kvalifikaciona utakmica koju će naša reprezentacija odigrati na Grbavici od osamostaljenja države.

Od svoje izgradnje, Grbavica je bila poprište mnogih velikih utakmica koje su ušle u historiju, ali ovaj kultni stadion je, najviše zbog svoje neuslovnosti prouzrokovane ratnim oštećenjima i gotovo nikakvim ulaganjima u rekonstrukciju, veoma rijetko bio domaćin našoj državnoj selekciji. Za one koji ne znaju, Grbavica je zapaljena 4. maja 1992. godine i dugo se oporavljala od svega što je zadesilo tog nesretnog dana.

Do sada je Bosna i Hercegovina samo tri puta birala Grbavicu za svoj domaći teren ispred Bilinog polja i Koševa, sva tri puta u prijateljskim utakmicama i to prilično davno. Prvu utakmicu u Dolini ćupova odigrali smo 15. augusta 2001. godine protiv Malte i slavili sa 2:0.

Šest mjeseci kasnije, tačnije 27. marta 2002. godine, BiH je na istom stadionu ugostila Makedoniju, a ta utakmica će ostati upamćena po nesvakidašnjem rezultatu - 4:4. Posljednju međunarodnu utakmicu na Grbavici reprezentacija je odigrala 10. augusta 2010. godine protiv Katara, bilo je 1:1.

Treba istaći da su Zmajevi i 8. novembra 2011. godine igrali na ovom stadionu, ali u okviru svečanosti kojom je obilježen 90. rođendan Željezničara. BiH je tada golovima Vedada Ibiševića savladala Želju sa 2:1, a jedini gol za Plave je postigao Mirsad Bešlija, bivši i proslavljeni reprezentativac.

Grbavica je u svojoj historiji jednom ugostila i reprezentaciju Jugoslavije. Bilo je to 14. oktobra 1987. godine protiv Sjeverne Irske i to u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1988. Jugoslavija je slavila sa ubjedljivih 3:0.

Ivica Osim je bio selektor i to mu je bio prvi kvalifikacioni ciklus na toj poziciji. Od igrača rođenih u BIH igrali su Mirsad Baljić, Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić. Hadžibegić je dao i gol iz penala, a druga dva je postigao Partizanova kosovska legenda Fadil Vokrri.

Foto: Slobodna Bosna
(Foto: Slobodna Bosna)

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Osim što će predstojeća utakmica sa Belgijom sasvim sigurno biti najvažniji meč koji će BiH na Grbavici igrati do sada, poslužit će i kao svojevrsna proba za ovaj stadion koji bi u bliskoj budućnosti mogao postati dom naše reprezentacije.

U bliskoj prošlosti, Željin stadion je pretrpio brojne rekonstrukcije, izgrađena je istočna tribina, a najavljeni su i novi radovi. Ako sve bude išlo po planu, Grbavica bi uskoro trebala postati naš najbolji i najuslovniji fudbalski stadion, pa bi kao takva postala i realna opcija da bude prvi izbor NFSBiH za odigravanje domaćih utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi